`In één keer genezen'

Gebedsgenezer Charles Ndifon uit Nigeria sluit zijn ogen, steekt zijn handen uit de mouwen van zijn pak en houdt die bezwerend in de lucht. ,,Er is hier iemand met pijn in het linkerbeen, iemand met een slechte bloedcirculatie in de voeten, een vrouw die meer dan zeven jaar last heeft van pijn in de rug en iemand met een nieraandoening'', concludeert hij vervolgens. ,,God geneest u nu.''

Zo eenvoudig en vanzelfsprekend ging het deze week bij een serie genezingsbijeenkomsten van de Kempische volle evangelie gemeente Rehoboth, Hebreeuws voor bron van levend water. Nog tot en met zondag zijn er bijeenkomsten in een tent op het evenemententerrein van het Brabantse Eersel.

Bij een vrouw van middelbare leeftijd die al jaren last heeft van pijn in haar buik is de genezing nog niet helemaal geslaagd. ,,Het doet nog een beetje pijn'', zegt ze beteuterd tegen Ndifon. ,,Druk dan eens op de pijnlijke plek, voelt u de pijn nog'', vraagt de gebedsgenezer, waarop de vrouw bevestigend antwoordt. ,,Draait u eens een rondje, dan'', luidt het volgende advies. De vrouw lacht twijfelend, maar doet het dan toch. ,,Nu is het weg'', zegt ze en zo is het Ndifon blijkbaar gelukt om haar met de hulp van God te genezen. ,,Vertel uw vrienden wat God voor u heeft gedaan vanavond.''

Een andere bezoeker was bij binnenkomst aan de linkerkant van zijn lichaam verlamd en daardoor aan een rolstoel gekluisterd. Ndifon, met een grijns: ,,Weet u zeker dat u niet kunt lopen?'' Twee helpers van Rehoboth schieten te hulp en tillen de man uit zijn rolstoel. Door hen ondersteund loopt de man moeizaam voor het podium langs, terwijl zijn vrouw bezorgd met de rolstoel achter hem aan rijdt. De rolstoel blijkt niet meer nodig en wordt samen met het looprekje van een andere genezen bezoeker naar achteren gebracht.

De echtelieden Cees (54) en Agnes (49) Laurey, beiden voorganger, leggen uit wat de gedachte is van Rehoboth. ,,God is de schepper en hij kan wonderen doen'', weet Cees. ,,Als mensen bidden, komt er een relatie tussen hen en God. Als je het vraagt, dan zal hij je genezen. Het staat letterlijk in de bijbel: Roep mij aan en ik zal grote en machtige dingen in uw leven doen.'' Cees en Agnes willen dat iedereen weet hoe makkelijk kwalen genezen kunnen worden. Maar, bij binnenkomst staat het op grote borden al aangekondigd, laat uw genezing controleren door een arts.

Agnes: ,,Annie Janssen uit Weert genas bij een bijeenkomst van longkanker en had daardoor haar rolstoel niet meer nodig. Zij had altijd kanker, dan weer hier, dan weer daar. En ze is gewoon, pats, in één keer genezen.'' Annie (48): ,,Ik ging 7 mei naar een genezingsbijeenkomst in Valkenswaard, daar was Charles Ndifon ook. Hij vroeg of ik geloofde in God en ik zei ja. Hij riep `loop!' en dat lukte, met hulp van twee begeleiders. Een paar dagen later ging ik naar mijn arts, die had zoiets van het zal wel, hij begreep er niks van. Gisteravond ben ik trouwens ook nog genezen van een nierbekkenontsteking. Ik moest geopereerd worden, maar ik vroeg aan mijn arts of ik eerst naar een bijeenkomst van Rehoboth mocht. Hij zei: doe dat maar, als God je van longkanker kan genezen, kan hij dat ook wel van je ontsteking.''

Cees vertelt hoe het begon: ,,Agnes en ik hebben ons ongeveer 28 jaar geleden bewust tot het geloof bekeerd. We waren teleurgesteld in de kerk, er zit te weinig leven in. Wij kwamen er achter dat God je leven concreet kan veranderen. Hij vergeeft je fouten, herstelt je relaties en geneest je ziektes. Binnen een paar maanden baden anderen met ons mee, gewoon thuis in de huiskamer in Eersel. Ondertussen bestaat de kerk uit honderdvijftig personen. Elke zondagochtend en -avond komen leden en bezoekers samen in dorpshuis de Buitengaarder in Westerhoven. Dan wordt er gezongen door onze praise-band en gebeden voor de zieken. Van de ongeveer drieduizend evangelische gemeenten in Nederland zijn er enkele honderden die dit ook doen. Wat ook heel belangrijk is bij ons, is het delen van rijkdom. Je zult merken dat als je iemand iets geeft, God je daarvoor uiteindelijk altijd beloont. Zo iemand heeft een keer tienduizend gulden gegeven aan een gezin in problemen. Dat is toch hartstikke mooi?''

    • Merel Dado