GroenLinks weigert leden in Den Haag

GroenLinks accepteert voorlopig geen nieuwe leden uit Den Haag. Dat heeft het partijbestuur gisteren besloten. Aanleiding is dat sinds vorige week zo'n 75 leden zijn aangemeld van wie een groot deel vermoedelijk ,,bewust of onbewust geronseld is'', aldus een woordvoerder van de partij. Het partijbestuur wil deze aanmeldingen eerst onderzoeken.

Alle aanmeldingen kwamen binnen op twee verschillende dagen voorafgaande aan een ingelaste ledenvergadering van de afdeling van GroenLinks in Den Haag. Daarop kwam maandag de positie aan de orde van het gemeenteraadslid Ahmet Daskapan. Tot woede van de partij weigerde Daskapan onlangs zijn zetel in de raad op te geven, nadat hij zich had afgescheiden van de fractie van GroenLinks. Hij is vastbesloten wel lid te blijven van de partij.

Op de ledenvergadering bleek de aanhang van Daskapan maandag talrijker dan zijn critici, die willen dat Daskapan zijn raadszetel opgeeft. De situatie wordt nu in elk geval ,,gedoogd'' tot een volgende partijvergadering.

Het is onduidelijk in hoeverre bij de afdelingsvergadering maandag mensen hebben gestemd die de laatste week zijn aangemeld. Volgens afdelingsvoorzitter David Rietveld waren zij in elk geval ,,niet doorslaggevend''. GroenLinks heeft in Den Haag ruim achthonderd leden.

Volgens landelijk partijvoorzitter Mirjam de Rijk worden er van de laatste aanmeldingen in elk geval dertig geweigerd die per email zijn binnengekomen. Reden is dat daarin niet-bestaande email-adressen als referentie zijn opgegeven. Volgens de partijwoordvoerder hebben enkele aangemelde mensen van wie wel een juist emailadres was opgegeven, de partij inmiddels laten weten niet van hun aanmelding op de hoogte te zijn.

Behalve de emailaanwijzingen koestert het partijbestuur ook verdenkingen tegen een serie aanmeldingen die via stortingen van het ledengeld zijn binnengekomen. Een dertigtal stortingen blijkt met hetzelfde handschrift te zijn uitgeschreven. Het partijbestuur wil weten wie deze lidmaatschappen heeft betaald.

Volgens De Rijk krijgen alle nieuwe leden namens wie geld is gestort vóór 1 december een ,,welkomstbezoekje'' aan huis. Daarbij gaan bestuurders van de partij na of het aspirant-lid zich ,,zelfstandig'' heeft aangemeld en of hij ,,de ideeën van GroenLinks onderschrijft'', aldus partijvoorzitter De Rijk.