Endemol te duur voor omroepen

Commerciële en publieke omroepen betalen jaarlijks miljoenen guldens te veel voor producties van Endemol, de grootste tv-producent van Nederland. Endemol blijkt op een oneigenlijke manier via geheime toevoegingen aan het contract met het productiebedrijf NOB de kosten voor programma's op te schroeven, zo bevestigen omroepmanagers. In een uitzending van de documentairerubriek Reporter hekelen vanavond zowel commerciële als publieke omroepen de werkwijze en de dominantie van Endemol. Het bedrijf heeft een meerderheid van de Nederlandse televisieproductiemarkt in handen en heeft de meeste `tv-sterren' onder contract.

J. Daalmeijer, netmanager van Nederland 2, oud-KRO-directeur G. Hulshof en oud-directeur F. Thyes van de Holland Media Groep bevestigen dat Endemol de omroepen te veel laat betalen. Dat zou gebeuren door het kunstmatig opvoeren van het aantal gewerkte uren van medewerkers en door het opschroeven van de productiekosten. Zo zou Endemol, tegen de Hilversumse gewoonte in, kortingen voor technische faciliteiten in eigen zak steken en niet doorberekenen aan de omroepen, de afnemers van de programma's. Endemol ontkent de aantijgingen. Een woordvoerder: ,,Wij sjoemelen niet met begrotingen.''

endemol: pagina 17