Elisabeth is Belgisch eerste kroonprinses

,,Het kind moet vrij zijn, zijn wie zij is.'' Die woorden sprak de Belgische kroonprins Filip in het holst van de afgelopen nacht, toen hij de pers in het Anderlechtse Sint-Erasmus-ziekenhuis meedeelde dat hij net vader was geworden van een gezonde dochter. Maar echt vrij zal Elisabeth Thérèse Marie Hélène, zoals het nieuwe prinsesje voluit heet, niet zijn. Zij is namelijk de eerste vrouwelijke troonopvolger in de Belgische geschiedenis.

Na maandenlange speculaties dat prinses Mathilde, Filips echtgenote, zwanger zou zijn van een tweeling of van een jongetje (zij zou blauwe kinderkleertjes hebben besteld), beleefde België gisteravond even voor tienen een primeur: Mathilde schonk, twee weken te vroeg en per keizersnee, het leven aan een toekomstige koningin. Na Filip zelf is Elisabeth nu de tweede in de rij voor de troonsopvolging. In België werd in de jaren negentig de grondwet zo veranderd, dat ook vrouwen de troon kunnen bestijgen. Vandaag werd dan ook gebroken met de traditie dat pasgeboren zoons van de koning of kroonprins met 101 kanonschoten worden verwelkomd, en dochters met 51 salvo's. Voor Elisabeth werd om twaalf uur vanmiddag, in het Brusselse Warandepark, 101 keer gevuurd.

Het kind is vernoemd naar haar bet-overgrootmoeder, koningin Elisabeth, de vrouw van koning Albert I. Een zusje van Mathilde heet ook Elisabeth. In december is het twee jaar geleden dat Filip en Mathilde trouwden een gebeurtenis die volgens royalty-watchers het nogal teruggetrokken en door familieperikelen geplaagde Belgische koningshuis nieuw élan heeft gegeven. Zo nodigden zij `gewone' Belgen op het paleis uit om dat te vieren, en kondigden ze zelf aan dat hun eerste kind op komst was.