Eerder als hardback verschenen boeken van Crossing Border-auteurs:

Met Dave Eggers (A Heartbreaking Work of Staggering Genius (Picador, ƒ27,95)), is Zadie Smith een van de grote namen op het festival. White Teeth (Penguin, ƒ29,95) is een groots opgezette roman. Drie Londense families met uiteenlopende achtergronden worden gevolgd (Jamaica, Bangladesh, Oost-Europa). In deze `satirische minderhedensoap' komen thema's als multiculturalisme en assimilatie van de tweede generatie migranten aan bod. `Satire, luchtigheid en absurditeit vormen Smiths sterkste punt' (Stine Jensen, 24.03.00).

David Leavitt was goed voor verschillende literaire rellen. In het autobiografische Martin Bauman. A Novel (Abacus, ƒ42,50) lijkt hij – hoewel pas 40 jaar oud – al terug te kijken op een roemruchte literaire carrière. Wat dan opvalt is de `verontschuldigende en ook wat teleurgestelde toon van het boek', dat geschreven is in `een prachtige, rijke schrijfstijl met lange, literaire zinnen en archaïsche woorden' (Diana Comijs, 15.09.00).

Douglas Coupland heeft nooit meer de overweldigende impact van zijn debuut (Generation X) kunnen benaderen, ook niet met zijn op een na laatste roman, Miss Wyoming (Flamingo, ƒ29,95). Nog steeds schrijft hij over succesvolle mensen aan de Amerikaanse westkust die willen ontsnappen, maar de personages zijn `spreekbuizen van Couplands moralisme' en de roman is `net iets te gladjes en te oppervlakkig' om te verrassen (Pieter Steinz, 03.03.00).

Van Rick Moody is Demonology (Faber & Faber, ƒ33,55), een verhalenbundel vol donkere portretten van Amerika. Het zijn virtuoze verhalen, vol stijlexperimenten en taalspelletjes. Omdat Moody onlangs (met andere McSweeney's-auteurs als Dave Eggers en David Foster Wallace) de gratuite ironie heeft afgezworen, `zou Demonology wel eens het keerpunt in Moody's briljant-satirische oeuvre kunnen worden' (Corine Vloet, 08.12.00).

    • Toef Jaeger