Een hond voor af en toe

Wat doe je als je een hond wilt, maar je ouders vinden het niet goed? De zusjes Sanne (11) en Pien (bijna 10) van der Heijden uit Muiderberg bedachten een slimme oplossing: een uitlaatservice. Een paar keer per week wandelen ze met honden uit de buurt, zodat het dan net lijkt alsof ze zelf een hond hebben.

,,Ik wil zo graag een hond dat ik verder helemaal geen cadeautjes voor mijn verjaardag hoef', zegt Sanne. ,,Het liefst wil ik er drie. Eentje voor mij, eentje voor Pien en eentje voor ons zusje van vier. Dan kunnen we met z'n allen spelen. Mijn moeder is bang dat we niet voor ze gaan zorgen, maar ik weet zeker van wel.' Pien: ,,We hebben wel twee poezen, maar honden zijn leuker. Ze snappen mensen soms een beetje.'

Vandaag gaan de zusjes op stap met de labradors Jumper, Brains en Olle. En met hun vriendinnetje Lisanne de Jong (11), die ook wel een hond zou willen. Een herder want herders zijn lief. ,,Ik kijk ook altijd naar Commissaris Rex.' Eén voor één halen ze de honden op bij buren. Sanne: ,,Meestal gaan we na school en ook weleens 's avonds. We kijken gewoon of we zin hebben. Soms zijn de Barbies leuker.' Pien: ,,Ik ga elke woensdag met een groepje vriendinnen. Dan hebben we bij elkaar wel acht honden. Daar spelen we verstoppertje mee en we leren ze trucjes.'

Op het strandje van Muiderberg mogen de honden los. Meteen springen ze in het water. Behalve Olle, want die is al twaalf en dat is heel oud voor honden. Hij kijkt liever vanaf de kant. De meisjes gooien een tennisbal omhoog die de honden moeten vangen, geven ze speciale hondensnoepjes en gillen heel hard nee als één van de honden plotseling een drol opeet. Alledrie de honden zijn zwart, maar de uitlaatclub weet precies wie wie is. Na een tijdje leer je ze kennen, legt Pien uit. Maar als er plotseling nóg een zwarte labrador komt aanrennen, duurt het even voordat de meisjes weten welke hond er niet bij hoort.

Wat moet je nou precies kunnen om een uitlaatdienst te hebben? ,,Eigenlijk kan iedereen het wel', zegt Pien. ,,Je moet zorgen dat ze de straat niet op rennen en je moet weten waar ze los mogen. En het helpt als ze goed zijn opgevoed. Ik was een keer een tijdje een hond kwijtgeraakt. Dat vond ik heel erg, maar later zei de eigenaar dat hij altijd wegloopt.' Lisanne: ,,We kwamen ook een keer vreemde honden tegen waar ze ruzie mee kregen. Best wel eng. Dan moet je ze heel snel uit elkaar trekken. En ik ben weleens meegesleurd door een hond toen een vriendinnetje een steentje naar hem gooide.' Sanne: ,,Ik liep hier toen het strand bijna helemaal leeg was. Er zaten alleen een vader en een moeder met een kindje. En toen ging mijn hond precies voor hun neus poepen! Ik schaamde me dood.'

Na een tijdje is het uitlaatteam moe en worden de honden thuisgebracht. Buurvrouw Heleen is blij met de uitlaatservice. ,,Mijn hond vindt het heerlijk. Ikzelf wandel drie keer per dag met hem, maar nooit zo lang want ik moet werken. Met de meisjes gaat hij wel een uur lopen.' Ook buurvrouw Marijke is tevreden. ,,Zo houd ik meer tijd over om in de tuin te werken.'

Haar labrador krijgt volgend jaar een nestje. ,,Ik denk dat er dan wel acht tot tien hondjes bij komen. Eentje wil ik houden, voor de rest zoek ik nog gezinnen.' De zusjes Van der Heijden weten zeker dat ze elke dag komen kijken en een puppy willen. Ze moeten alleen nog hun moeder overhalen.