Door de knieën

We zaten in de schouwburg en keken naar een aangrijpende voorstelling van Toneelgroep Amsterdam. Recht voor ons zat de minister-president met zijn vrouw Rita. Het stuk eindigde met een door merg en been gaande apotheose. Applaus. Staande ovaties, waar de Kokken aan deelnamen. Omdat wij benieuwd waren wat zij van het stuk vonden, bogen we ons wat naar voren in de hoop iets op te vangen, maar er werd gezwegen. Eenmaal uit de rij bevonden we ons opnieuw achter het echtpaar. Nog steeds niets. Maar opeens boog mevrouw Kok zich naar haar man om hem iets toe te voegen. Wij spitsten de oren. Een oordeel of een afgewogen analyse wellicht? ,,Wim, je veter'', fluisterde Rita. En onze mondiaal bewonderde staatsman ging door de knieën en strikte zijn bruine schoen.

    • Doris Grootenboer