De postbode belt plots te vroeg

Het is groen en niet zichtbaar op de radar. Een KPN-bestuurder?

De financiële chaos waarmee het telecombedrijf kampt, vertaalt zich steeds meer in bestuurlijke wanorde. De positiewisselingen verlopen de laatste maanden zo snel dat ook het bedrijf zelf het niet meer kan bijbenen.

De voorzitter van de centrale ondernemingsraad blijkt zelf ,,overcompleet'' te zijn. De Bond van Telecompersoneel eiste gisteren het vertrek van vigerend bestuursvoorzitter Paul Smits. En Ad Scheepbouwer, de topman van post- en vervoerbedrijf TPG die het roer op 1 november van Smits zal overnemen, draait al op volle toeren mee.

Het is geen overbodige luxe voor zakenpartners van KPN om even naar de functie van hun gesprekspartner te informeren, ook al is het een bekende. Wie draagt wanneer verantwoordelijkheid? Bent u wel tekeningsbevoegd?

Begin juni werd de druk op het KPN-bestuur zo groot, dat commissaris Ton Risseeuw en commissaris Dudley Eustace afdaalden naar de werkvloer. Sindsdien staan de nestors uit de Nederlandse technologiesector de KPN-directie in raad en daad bij op het terrein van strategie (Risseeuw) en financiën (Eustace).

De strategieportefeuille draait om fusies en overnames die KPN's voortbestaan moeten garanderen. Dat is nog niet gelukt, de fusie met Belgacom ketste af.

Financieel is er evenmin succes. Er is gestudeerd op een keur aan methoden om de financiële gezondheid van KPN te verbeteren. De geïmplodeerde aandelenkoers heeft de meeste studies echter overbodig gemaakt. De openbare kapitaalmarkt is voor het voormalige staatsbedrijf gesloten. Vanaf 1 november trekken de actieve commissarissen zich terug van de werkvloer.

De commissarissen hebben al een keer ingegrepen. Op 10 september wordt besloten commissaris Ad Scheepbouwer zo snel mogelijk bestuursvoorzitter Paul Smits te laten opvolgen. Binnen de raad van commissarissen worden de functies opnieuw verdeeld, maar KPN verzuimt te melden dat Scheepbouwer per direct aftreedt als commissaris.

Scheepbouwer werkt nu in niemandsland. Hij informeert de centrale ondernemingsraad over de ingrijpende saneringsoperatie waarbij 4.800 ontslagen vallen, maar hij bekleedt formeel geen positie bij KPN. Kennelijk hebben de vertegenwoordigers van het personeel geen problemen om zaken te doen met een sterke man die nog niet in functie is.

Gratis juridisch advies: beleggers of andere belanghebbenden die later opheldering eisen over de roerige oktoberweken, zullen Smits moeten aanspreken. Scheepbouwer is momenteel aan niemand verantwoording verschuldigd, behalve aan de commissarissen van TPG.

    • Jeroen Wester