Consultants ADL massaal vertrokken

De Nederlandse vestiging van het Amerikaanse adviesbureau Arthur D. Little (ADL) is bestuurlijk onthoofd. Meer dan de helft van het aantal partners is de afgelopen vier maanden opgestapt.

Dit bevestigt de nieuwe bestuursvoorzitter van Arthur D. Little Nederland J. Hurkmans. Arthur D. Little is vooral een technologie-consultant en wordt gerekend tot de subtop in de advieswereld, direct onder McKinsey en The Boston Consulting Group. In Nederland werkt het onder meer voor Philips en Imtech.

Oorzaak van de exodus van de Nederlandse partners – zeven van de twaalf zijn vertrokken – zijn de financiële moeilijkheden waarin het mondiaal opererende advieskantoor verkeert. Op dit moment voert het bureau, waar wereldwijd 3.000 mensen werken, onderhandelingen met investeerders over een overname. Eerder ketsten fusiegesprekken af met de branchegenoten PA Consulting en Mercer.

Tot de vertrokken Nederlandse partners behoort H. Stellingsma, voormalig bestuursvoorzitter van uitzendbureau Content. Stellingsma was pas een jaar als partner aan Arthur D. Little verbonden. Tegelijkertijd met Stellingsma vertrok oprichter en bestuursvoorzitter M. van der Mandele.

De twee weken geleden aangestelde nieuwe bestuursvoorzitter Hurkmans zegt ,,niet blij'' te zijn met het vertrek van meer dan de helft van het aantal partners. Het verdwijnen van de Nederlandse vestiging is volgens hem niet aan de orde.

Het Nederlandse kantoor is volgens een van de voormalige partners, die anoniem wil blijven, het slachtoffer geworden van ,,mismanagement in Amerika''. De Europese vestigingen van Arthur D. Little, opgericht in 1886 en naar eigen zeggen het oudste adviesbureau ter wereld, moesten de verliezen in de Verenigde Staten dempen. Ook de partners in Nederland moeten dit jaar naar verluidt genoegen nemen met een halvering van hun inkomen. Voorheen was het Nederlandse kantoor volgens een andere voormalige partner ,,extreem winstgevend''.

De financiële moeilijkheden van Arthur D. Little zijn veroorzaakt door de afgeblazen beursgang van C-quential, de it- en telecomadviespraktijk van Arthur D. Little. Deze was zo sterk gegroeid dat gekozen werd voor verzelfstandiging. De beursgang had de schuld, veroorzaakt door de kosten bij C-quential, moeten verminderen. In februari werd wegens de financiële moeilijkheden de Amerikaanse topman de laan uitgestuurd.

Hurkmans is geen onbekende bij het advieskantoor. Hij werkte er dertien jaar, maar vertrok in november vorig jaar om bestuursvoorzitter te worden van plasticproducent EVC. Drie maanden later moest Hurkmans na opgelopen verliezen alweer vertrekken bij het beursgenoteerde EVC.

    • Mark Houben