Brouwers bang voor snotneus

Jeroen Brouwers, winnaar van de AKO-literatuurprijs, wilde afgelopen zondag niet naar de prijsuitreiking komen. Hij moet niets hebben van nominaties voor literaire prijzen. Sonja Barend, presentator van de AKO-uitzending, heeft tegen Brouwers gezegd: ,,Ik zou daar eerlijk gezegd ook niet gaan zitten.'' Aldus Brouwers in een interview in deze krant vandaag. Verrassend, omdat men zou verwachten dat Barend heeft geprobeerd om Brouwers in haar programma te krijgen.

Sonja Barend: ,,Dat heb ik ook geprobeerd, en uiteindelijk was hij bereid tot telefonisch contact als hij zou winnen.'' Maar die door Brouwers geciteerde opmerking? ,,Het zou kunnen dat ik dat heb gezegd, maar niet letterlijk zo want ik belde Brouwers juist om hem over te halen om toch te komen. Ik heb al mijn charmes in de strijd geworpen, al was het maar door de telefoon.''

Barend sprak twee keer telefonisch met Brouwers, en stelde hem tussendoor per fax voor om in een hotel naast de Rode Hoed de uitslag af te wachten. Barend: ,,Brouwers was bang dat z'n pak scheef zou zitten of dat hij een snotneus zou krijgen. Ik heb aangeboden om z'n pak recht te trekken en z'n neus af te vegen. Dat hielp in zoverre dat hij wel een andere keer met mij voor een tv-uitzending wil praten.''

vraaggesprek met Jeroen Brouwers pagina CS3