Boekfeest zonder boekhandels

Komende donderdag begint in het Rotterdamse Ahoy' de vierdaagse boekenmanifestatie Boekfeest 2001. Ruim honderd uitgevers en een paar boekhandels hebben een stand gehuurd, zodat ze hun boeken aan de bezoekers kunnen verkopen. De organisatie van Boekfeest verwacht in dit eerste jaar 33 duizend bezoekers. In de hal, 8000 vierkante meter groot, staan zes podia waarop kinderboekenauteurs voorlezen uit eigen werk, lezingen worden gehouden en auteurs — er komen er negentig — worden geïnterviewd.

Dit voorjaar kregen de Nederlandse Boekverkopersbond (Nbb) en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) ruzie over `Boekfest', zoals het toen nog werd genoemd. Tot woede van de boekverkopers waren de uitgevers niet bereid om de `boekhandelsmarge' af te dragen voor gemeenschappelijke doelen. Die marge, die uitgevers opstrijken door hun boeken direct aan de bezoekers te verkopen, is vaak veertig procent van de prijs van het boek. Nbb-voorzitter Wim Karssen: ,,Het gevolg is dat uitgevers rechtstreeks concurreren met hun belangrijkste partner, de boekverkoper. En dat willen we niet.''

Het angstbeeld van boekverkopers is België. De Antwerpse boekenbeurs trekt jaarlijks 180 duizend bezoekers, volgens de boekverkopersbond een belangrijke oorzaak van de kaalslag bij de Belgische boekhandels. Raymond Siliakus van RTB-beurzen, het bedrijf dat het initiatief nam tot Boekfeest, vindt het erg jammer dat de boekhandels het massaal laten afweten. ,,Uitgevers willen heus niet alleen omzet draaien, ze willen ook hun lezers ontmoeten en ze enthousiasmeren. Het is een gemiste kans.''

Een van de weinige boekhandelaren die de kans niet wilde missen is Bert Roodhorst van Libris boekhandel Den Draak in Vlaardingen. Hij begrijpt niets van de houding van de Nbb. ,,Alle boekhandels hadden een kraam moeten huren en tegen de uitgevers moeten zeggen: wij verkopen die boeken wel.'' De herkansing voor de boekverkopers is in 2002 en 2003, dan wordt er ook weer een Boekfeest georganiseerd.

    • Ward Wijndelts