Bin Laden `speld in hooiberg'

De speurtocht naar Osama bin Laden is als het zoeken naar ,,een speld in een hooiberg'' en het is niet zeker dat Amerikaanse troepen hem gevangen nemen.

De woorden van minister van Defensie Donald Rumsfeld tegen de Amerikaanse krant USA Today waren woensdag aanzienlijk minder stellig dan vlak na de aanvallen van 11 september. Toen riep hij nog dat Bin Laden ,,levend of dood'' gevangen zou worden genomen.

De krant vroeg Rumsfeld of hij vol vertrouwen was dat Bin Laden gevonden kon worden. ,,Het is een grote wereld. Er zijn veel landen. Hij heeft veel geld, en hij heeft veel mensen die hem steunen en ik weet gewoon niet of we succesvol zullen zijn'', antwoordde Rumsfeld volgens USA Today.

Gisteren haastte de minister zich te zeggen dat hoewel het vinden van Bin Laden moeilijk is, de VS natuurlijk ,,volledig verwachten'' de terroristenleider en zijn Al-Qaedanetwerk te vinden. ,,We drijven ze uit hun holen en vernietigen ze. We doen alles wat maar menselijk mogelijk is om Bin Laden te krijgen'', aldus de minister.

Rumsfeld zei dat zijn uitspraken woensdag als een ,,taalkundig misverstand'' moeten worden gezien. ,,Van tijd tot tijd komen dingen niet helemaal op de goede manier uit mijn mond.'' Hij verzekerde de Amerikanen dat hij er zeker van is Bin Laden in handen te krijgen.

Maar ook het ministerie van Defensie klinkt minder stellig over het vinden van terroristen. Het Pentagon heeft Amerikanen opgeroepen slimme ideeën te bedenken. ,,Het mooie daarvan is dat we bij zo'n open competitie ideeën van allerlei mensen krijgen, van uitvinders tot aannemers'', aldus een woordvoerder van het Pentagon.

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven op een speciale website van het ministerie (https://www.bids.twsg.go). De beste plannen zullen waarschijnlijk worden uitgevoerd.