Beleggers hersteld van rentebesluit

De Europese beurzen, waaronder die in Amsterdam, hebben zich vanmorgen hersteld van de koersval gistermiddag na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

Beleggers verkochten gisteren massaal Europese aandelen uit teleurstelling over de beslissing van de ECB om de rente niet verder te verlagen. Het besluit betekent dat het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, op 3,75 procent blijft staan. Beleggers hadden gehoopt op een renteverlaging om de economie te stimuleren. Toen gistermiddag bovendien ongunstige Amerikaanse cijfers naar buiten waren gekomen, ging ook de dollar in de verkoop met als gevolg dat de euro omhoog schoot.

De stemming op de beurzen was vanmorgen echter omgeslagen. Beleggers gaan ervan uit dat de Europese rente de komende tijd hoe dan ook wordt verlaagd. Vooral de technologiefondsen leefden vanmorgen op na de meevallende cijfers van Ericsson, dat ondanks een fors verlies wel een positieve kasstroom blijkt te hebben. De Amerikaanse beurs op Wall Street, die gisteren door koopjesjagers hoger sloot, vormde een andere belangrijke impuls.

De beslissing van het ECB-bestuur op zijn reguliere vergadering kwam niet onverwachts. Van tevoren waren de meningen op de financiële markten verdeeld. De kans dat de bank de rente zou verlagen, werd op 50 procent geschat. ,,De ECB wil beslist de indruk vermijden dat zij gevoelig is voor politieke druk'', zei een econoom van Commerzbank gisteren na het besluit.

Politici en bedrijven oefenen namelijk sterke druk uit op de ECB om de rente wel te verlagen. Dat de Europese economie een duwtje in de rug goed kan gebruiken, bleek gisteren nog eens toen de Duitse regering haar groeiraming voor dit jaar verlaagde van 2 tot ongeveer 0,75 procent. Duitsland heeft de grootste economie van de twaalf landen die de euro hanteren.

De ECB zegt steeds niet de instantie te zijn die de economie behoort te stimuleren en alleen de inflatie als maatstaf voor rentebesluiten te hanteren. De laatste keer dat de bank de rente verlaagde was, buiten een reguliere vergadering om, op 17 september.

In samenspraak met de Amerikaanse centrale banken verlaagde de ECB toen de rente met 0,5 procentpunt. Toen hanteerde de bank het argument dat de groeiperspectieven in de eurolanden door de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten waren aangetast.