Bam! En dat met een kromme poot! op het toneel

Paf! Een rechtse. Knal! En dat met een kromme poot! Die oude Bep van Klaveren kon erg goed boksen. Kampioen van Europa werd-ie. En held van Crooswijk, de arme buurt in Rotterdam waar hij vandaan kwam. In die buurt praatten de mensen met een sterk accent. Ze scholden ook veel, als je de voorstelling Danse jochie, danse! moet geloven.

Jeugdtheaterschool Hofplein heeft het levensverhaal van deze Rotterdamse krachtpatser met behulp van twintig jongeren op de planken gezet. Over het jochie dat door een kar werd overreden en daardoor met een krom armpje door het leven moest. Maar juíst dat kromme armpje bleek heel geschikt voor een rechtse hoek. Zo groeide de faam van Beppie van Klaveren en nog steeds zijn er oma's uit Crooswijk die zich het joch prima kunnen herinneren: ,,Al zijn broers vochten ook, Wimpie, Huippie, kind ik weet het nog goed. Hij werd kampioen in 1931. In Amerika noemden ze hem `de Hollandse Windmolen'.'

Maar ook al weet je niets van de buurt waar Bep opgroeide, het blijft spannend om te zien hoe hij zich een weg omhoog knokte. Er zijn elke voorstelling twee jongens die de bokser mogen spelen. De een speelt het jongetje Bep, de ander de brede man Bep. Vooral de oudste jongen (Wolfram Uitterlinden, 17) vindt het boksen op zichzelf wel `kicken', maar zou er niet zo gauw zijn beroep van maken. ,,Je wordt er gek van, telkens al die knallen tegen je hoofd.' Het jonge Bepje, Thomas Brouwer (14), geeft niet zo veel om boksen. Hij maakt zich meer zorgen om andere zaken: ,,Ik kom uit Ridderkerk en als ik plat Rotterdams probeer te praten wordt het al gauw Amsterdams. Dat kan natuurlijk niet hè?'

Gelukkig is het script geschreven door onder anderen een moderne held van Rotterdam, Jules Deelder. Hij heeft het plat Rotterdams gespeld zoals je het uitspreekt. Vooral bij de scheldwoorden is dat natuurlijk handig en daar moet dan ook veel op worden geoefend. Hoewel dat schelden volgens de oma's uit Crooswijk wel meeviel. ,,Die jongens waren natuurlijk geen lieverdjes, en vechten op straat deden ze ook, maar zó erg vloeken? Dat niet hoor. Alleen als het nodig was.'

De familievoorstelling Danse jochie, danse! is er voor iedereen vanaf 6 jaar. De tournee duurt tot en met 2 december. Inl. 010 243 5050 of www.jeugdtheaterhofplein.nl

    • Jowi Schmitz