Babbelbox (1)

Hoorde de luisteraar het goed, wat de financieel directeur van ABN Amro zoëven zei? ,,Hallo, dit is Tom de Swaan. Sorry, maar we zijn failliet.''

Op de telefonische persconferentie van ABN Amro naar aanleiding van de winstwaarschuwing van de bank was alle ruimte om onzin te verkopen.

- Mijnheer de Swaan? Mijnheer de Swaan, bent u daar?

,,Ja, hallo. Hier is Tom de Swaan weer''

- Bent u de echte?

De conference call van de Nederlandse grootbank ontaardde dinsdag in een ordinaire babbelbox. Foutje in de regie. Na een technische ingreep was de orde binnen een kwartier hersteld.

Een iets te doortastende actie: de meeste toehoorders konden vervolgens helemaal niets meer zeggen. De Swaan voelde dat ook aan. Bij een gebrek aan vragen draaide hij zijn verhaal nog maar een keer af. Een dubbele toelichting, altijd handig

Bij Philips konden de luisteraars vorige week wél hun vragen kwijt. Maar daartoe moesten ze eerst financieel directeur Jan Hommen aan de lijn weten te krijgen. Het concern maakte een verkeerd inbelnummer bekend, waardoor nagenoeg alle journalisten een kwartier te laat de telefonische persconferentie bereikten. Slechts een handvol gelukkigen wist het eerste gedeelte van de bijeenkomst bij te wonen. Dat is lastig, als de effectenbeurs al geopend is, en er gestreefd wordt naar een eerlijke en gelijktijdige verstrekking van koersgevoelige informatie.

Dan is de ABN Amro-informatievoorziening overzichtelijker. De bankier meldt, de monddode luistert. Ground control to Major Tom.

    • Jeroen Wester