Amerikaans tennisteam vermijdt finale Fed Cup

Het tennisteam van de Verenigde Staten heeft zich om veiligheidsredenen teruggetrokken uit de Fed Cup, het landentoernooi voor vrouwen. Dat maakte de internationale tennisfederatie (ITF) gisteren bekend. De finaleronde van het landentoernooi is van 7 tot 11 november in Madrid. De ITF beslist binnenkort welk land de plek van de titelverdediger inneemt.

De Amerikaanse tennisfederatie (USTA) heeft de beslissing genomen na overleg met teamcaptain Billie Jean King, de speelsters en functionarissen van de regering. ,,De huidige situatie die is gecreëerd door terroristen maakt het onmogelijk voor Amerikaanse sporters op dit moment voor hun land uit te komen'', aldus de USTA.

Voorzitter Francesco Ricci Bitti van de ITF betreurt de beslissing.

Naast de VS hebben Spanje, België, Tsjechië, Frankrijk, Argentinië, Rusland en Australië zich gekwalificeerd voor de finaleronde. De ITF heeft verzekerd dat in Spanje al het mogelijke wordt gedaan om de veiligheid van de deelneemsters te waarborgen.

De Amerikaanse sportfederaties hanteren geen duidelijke richtlijnen voor het wel of niet deelnemen aan sportevenementen buiten de VS. Zo hebben de Amerikaanse gewichtheffers afgezien van deelname aan het WK in Ankara, terwijl hun landgenoten wèl meedoen aan de mondiale titelstrijd schermen in het Franse Nîmes.

De organisatie van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City zegt deze week met succes een veiligheidstest te hebben uitgevoerd. De oefening om terrorisme te voorkomen had plaats bij de Olympic Oval, waar in februari de schaatswedstrijden worden gehouden, en bij Snow Basin, de plek voor de ski-evenementen. ,,Ons systeem is gezond'', verklaarde coördinator Mark Camillo die door de Amerikaanse geheime dienst is uitgeleend aan het organisatiecomité SLOC. Sinds de aanslagen van 11 september zijn bij de beveiliging enkele wijzigingen aangebracht. Zo zullen niet vrijwilligers maar soldaten de metaaldetectoren zullen bedienen. Salt Lake City oefende al op situaties met brand, medische noodhulp, verdachte pakjes, massademonstraties en valse accreditaties.