Accent Tour 2002 ligt in laatste week in de bergen

Volgend jaar wordt tegen de klok in vanuit Luxemburg een van de kortste Rondes van Frankrijk gereden. Met een ploegentijdrit in de Champagnestreek en de beklimming van de Mont Ventoux.

Lance Armstrong maakt volgend jaar volgens zijn ploegleider Johan Bruyneel een goede kans om voor de vierde achtereenvolgende keer de Tour de France te winnen. De Belgische oud-renner zei dat gisteren nadat in Parijs het parkoers voor de 89ste Ronde van Frankrijk was bekendgemaakt. ,,Een klassieke ronde, een kopie van de Tour van 2000 met een Pyreneeënrit extra'', zei Bruyneel. ,,Vijf aankomsten bergop, dat is mooi. Lance heeft de Tour steeds in de bergen gewonnen.''

Het parkoers van volgend jaar (6 tot en met 28 juli) is het kortste uit de geschiedenis van de moderne Tour. Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc gaf bij de presentatie van het routeschema zijn beweegredenen aan voor een hernieuwde inkorting van het parkoers, tot 3.282 kilometer. ,,Je kunt niet beweren doping te willen tegengaan en ondertussen de wedstrijd steeds zwaarder maken.''

Dat kilometertal werd alleen in het begin van de vorige eeuw niet overschreden, maar toen werden er slechts zes en later elf etappes verreden. Etappeschema's van meer dan 4.000 kilometer waren in de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk eerder gewoonte dan uitzondering. In tegenstelling tot vorig jaar wordt de Tour van 2002 tegen de klok in gereden.

De beperking van het aantal kilometers betekent niet automatisch dat de Tour ook gemakkelijker is voor de renners. Het gemiddelde aantal kilometers per uur van het Tourpeloton steeg de afgelopen twintig jaar vrijwel voortdurend. Daarbij presenteerde Leblanc een Tour met zes bergritten, waarvan vijf met een aankomst bergop, twee individuele tijdritten, een ploegentijdrit en twee verplaatsingen (per vliegtuig en trein) die door de renners als zeer vermoeiend worden ervaren. De Tour van 2002 kent twee rustdagen.

Het routeschema moet komende zomer de spanning zo lang mogelijk vasthouden. Na de start in Luxemburg en een uitstapje naar Duitsland (Saarbrücken) trekt het peloton naar de Franse westkust. Onderweg is er een ploegentijdrit tussen Epernay en Chateau-Thierry, een van de acht niet eerder bezochte etappeplaatsen. Aan de kust tussen Lanester en Lorient is er in de negende etappe een individuele tijdrit over 55 kilometer.

De etappes elf en twaalf spelen zich af in de Pyreneeën met aankomsten op het tegen de Tourmalet aangelegen La Mongie en het Plateau de Beille, in 1998 voor het eerst etappeplaats met de Italiaan Pantani als winnaar. Op zondag 21 juli volgt in de veertiende etappe een nieuw hoogtepunt met een aankomst op de Mont Ventoux. De `Reus van de Provence' keerde vorig jaar na vijf jaar terug in het parkoers van de Tour. Pantani won er, met medewerking van Lance Armstrong. De Texaan liet de zege in de prestigieuze etappe aan Il Pirata maar had daar later spijt van omdat Pantani had gezegd dat hij die dag de sterkste was.

In de slotweek moeten de renners veel klimmen. De directie schreef drie alpenetappes, twee met aankomst bergop, uit voor dinsdag, woensdag en donderdag, waarna op zaterdag nog een individuele tijdrit wacht over ruim 52 kilometer. De koninginnerit is de zestiende etappe op 23 juli, wanneer de Galibier (2.645 meter), de Télégraphe (1.566 m.) en de Madeleine (2.000 m.) moeten worden bedwongen, met aankomst bergop in La Plagne (1.880 m.).

,,Het is de kortste Tour, maar ik ben er zeker van dat het een hele interessante ronde wordt'', zei Leblanc. Hij haalde herinneringen op aan 1989, het jaar waarin de Ronde van Frankrijk eveneens in Luxemburg begon en met 3.285 kilometer ook een beperkte omvang had. Het was het jaar dat de Amerikaan Greg Lemond op de Champs-Elyseés de Fransman Laurent Fignon uit de gele trui reed. Het verschil in het eindklassement bedroeg slechts acht seconden.

Leblanc hoopt dat de beslissing pas valt in een van de drie alpenetappes of in de tijdrit die een dag voor de slotrit wordt verreden. ,,We hebben de Pyreneeën dit jaar niet te zwaar gemaakt en een rustdag ingelast voordat aan de Alpen wordt begonnen'', zei Leblanc.

Verrassend was de aanwezigheid van Pantani bij de presentatie van de Tour. De Italiaan werd deze week in eigen land door de rechter in hoger beroep vrijgesproken van `sportieve fraude'. Aanvankelijk was hij tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden veroordeeld wegens het gebruik van het bloeddopingmiddel epo. Tegen Pantani loopt nog een strafzaak, gevolg van zijn startverbod in de Ronde van Italië van 1999. In de slotfase van die Giro werd in zijn bloed een te hoge hematocrietwaarde geconstateerd, wat kan duiden op het epo-gebruik.

Pantani ontbrak dit jaar in de Tour omdat zijn team Mercatone Uno niet door de organisatie was uitgenodigd. De winnaar van de Ronde van Frankrijk van 1998 hoopt volgend jaar weer aan de start te mogen verschijnen. ,,Deze Tour met vijf aankomsten bergop ligt mij'', sprak hij gisteren. ,,Ik hoop dat onze ploeg zich kwalificeert, want dat is cruciaal. Ik ga er komende winter hard aan werken om vroeg in het seizoen goede resultaten te kunnen neerzetten.''

De Fransman Richard Virenque, die dit jaar door een schorsing wegens dopinggebruik ontbrak in de Tour, was blij dat de belangrijkste bergetappes in de laatste week op het programma staan. Zijn belangrijkste doel is de bolletjestrui, het tricot voor de beste klimmer, waarvan hij er al vijf bezit.

Tot de kanshebbers behoort opnieuw de Duitser Jan Ullrich. Dit jaar eindigde de renner uit de Telekom-ploeg op de tweede plaats, achter Armstrong en de Spanjaard Joseba Beloki. De Italiaan Gilberto Simoni, dit jaar winnaar van de Giro, acht zichzelf in staat om Armstrong volgend jaar van de troon te stoten. Deze week werd bekend dat hij de ploeg van Lampre verruilt voor die van Saeco. ,,Ik ben in de bergen sterker dan Armstrong'', liet Simoni gisteren weten. ,,Mijn tijdrit is minder goed, maar ik heb de hele winter nog om me op dat onderdeel te verbeteren.''