Zeiler passeert evenaar met vette discodreun

Sander Bakker neemt deel aan de Minitransat, een solozeilrace van Frankrijk via de Canarische eilanden naar Brazilië. Dezer dagen passeert hij de evenaar. Genietend van een dikke sigaar en een glas port?

Zijn motto luidt: `Lef is het enkelvoud van leven.' Hij zeilt in zijn eentje met een bootje van 6,5 meter midden op de Atlantische Oceaan. Eindpunt Salvador de Bahia in Brazilië ligt ruim 1.100 mijl voor hem, de Kaap Verdische eilanden liggen ruim 1.100 mijl achter hem.

Daar zag solozeiler Sander Bakker een week geleden voor het laatst land en mensen toen hij er noodgedwongen een pitstop maakte. In de haven Porto Grande op het eiland Vincente trof de 29-jarige Bakker vijf mededingers van de solorace Minitransat aan, die ook voor reparaties waren binnengelopen.

Ze hielpen Bakker de schade te herstellen en vijf uur later verlieten ze, in konvooi, de haven. Toen was het weer ieder voor zich in de wedstrijd die eind september in Frankrijk was begonnen en na een tussenstop twee weken geleden op het Canarische eiland Lanzarote koers zette naar Brazilië.

Bij die tussenstop laadde Bakker 120 literflessen vers water in, talloze zakjes gevriesdroogd voer en zoveel mogelijk chips en chocolade. Bovendien vulde hij zijn voorraad koffie aan. Ter voorbereiding op de wedstrijd stopte Bakker een jaar geleden met koffie drinken. ,,Straks op zee zal de cafeïne dan zijn werk beter doen'', verklaarde de zeiler. Slapen kan immers gevaarlijk zijn.

Want zo groot als de Atlantische Oceaan is, zo groot is ook de kans op aanvaringen. Enige weken geleden zeilde ter hoogte van Spanje bijvoorbeeld een van de grote boten uit de Ocean Race rakelings langs een van de eenmansbootjes uit de Minitransat. Het ging maar net goed. De grote boten zijn uitgerust met radars en twaalf paar ogen, de solozeilers hebben alleen zichzelf.

Bakker onderzocht vooraf ook zijn slaapbehoeften volgens de methode van de Amerikaanse neuropsycholoog Claudio Stampi. Daaruit concludeerde de zeiler dat hazeslaapjes van vijftien minuten het beste bij hem zouden passen. In totaal zou hij moeten toekomen aan vijfeneenhalf uur slaap per etmaal. ,,Dat gaat allemaal best wel goed hoor'', meldde Bakker vanuit Lanzarote.

In het begin van de solowedstrijd had hij wel moeite in slaap te komen. ,,Ik was gewoon helemaal niet moe. Nu slaap ik op de vloer van de kuip of binnen in een stoel met een kookwekker naast mijn oor.'' Een slaapzak heeft hij niet. ,,Het is toch lekker warm weer waar wij varen.''

Bakker laadde ook sigaretten in om tijdens de eindeloos durende, verwachte windstille dagen rond de evenaar de verveling te verdrijven. Maar van drijfpartijen is tot nu toe nog maar weinig sprake geweest. De vloot met 54 deelnemers vordert onverwacht snel richting Brazilië. De Doldrums, de beruchte windstille gebieden rond de evenaar, gedragen zich niet als gewoonlijk. Twintig dagen was minimaal voor de oversteek ingeschat, maar de koploper zou met de huidige wind komend weekend al kunnen finishen. Ook Bakker, die zich had ingesteld op honderd mijl per dag, loopt tot nu toe ruim 130 mijl per dag.

En dat zonder zijn grote spinaker. Tijdens een onverwachte gijp sloeg die overboord. De generator wist Bakker nipt aan de borglijn uit het water te vissen.

Gisteren lag Bakker in 21ste positie op 315 mijl van de koploper. Hij zeilt nu vlak boven de evenaar. Het passeren van die mijlpaal wil hij vieren met een dikke sigaar en een glas port, heeft hij vooraf gezegd. Of het daarvan ook komt, is nog even afwachten. Misschien zet hij ook wel keihard een vette discodreun op. Want als enige deelnemer aan de solorace heeft hij een stereo met tientallen cd's aan boord.

    • Florence van Berckel