Wraak leger: 200 doden in Nigeria

Nigeriaanse regeringssoldaten hebben de afgelopen dagen bij wraakacties meer dan tweehonderd burgers gedood in de centrale regio van het land.

Bij betogingen gisteren tegen dit legeroptreden in Makurdi, de hoofdstad van de deelstaat Benue waarin de ongeregeldheden zich afspelen, kwamen nog eens dertien mensen om het leven en gingen drie moskeeën in vlammen op. Inmidderls zijn veel inwoners van Makurdi op de vlucht geslagen. De leiding van het Nigeriaanse leger ontkent iedere betrokkenheid bij de wraakacties. Eerder deze maand braken er conflicten uit tussen de stammen de Tivs en de Jukuns.

De centrale regering stuurde troepen naar de grens tussen de deelstaten Benue en Taraba om een einde te maken aan deze bloedige vete. Negentien soldaten raakten bij deze actie zoek. Hun verminkte lichamen werden enkele dagen later gevonden in een gebied waar de Tivs de meerderheid uitmaken.

Afgelopen weekeinde begonnen regeringssoldaten hun woede te koelen op door Tivs gedomineerde dorpen. Volgens ooggetuigen riepen ze de dorpelingen bijeen onder het voorwendsel hen te willen toespreken. Eenmaal verzameld werden de mannen gescheiden van de vrouwen en kinderen en vervolgens door de militairen doodgeschoten.

Tegelijkertijd kwamen leden van de noordelijke Fulanistam, die nog een oude vete te vereffenen hebben, in actie tegen de Tivs. Volgens ooggetuigen hakten zij handen en benen van hun slachtoffers af.