Wie is nu eigenlijk de baas bij KPN?

Wie is de baas bij KPN? Paul Smits of zijn beoogd opvolger Ad Scheepbouwer? Volgens de voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van KPN is Scheepbouwer de architect van de sanering bij het concern waarbij 4.800 werknemers verdwijnen. ,,Gistermiddag heeft hij aan ons de plannen ontvouwd.''

De situatie is opmerkelijk. Scheepbouwer is volgens een woordvoerder van het telecombedrijf geen commissaris meer bij KPN sinds hij op 10 september werd gepresenteerd als de beoogde opvolger van Paul Smits. Vervolgens werd drie weken later bekend dat Scheepbouwer formeel per 1 november, volgende week donderdag, de positie van Smits overneemt. Tot die tijd is hij bestuursvoorzitter van TPG, de moeder van postbedrijf PTT Post.

Strikt genomen bekleedt Scheepbouwer op dit moment geen formele positie bij KPN. Waarom leidt hij dan de reorganisatie? Een woordvoerder vindt het niet onlogisch dat de beoogde bestuurvoorzitter betrokken is bij de reorganisatieplannen. ,,Hij heeft bij de bekendmaking van zijn benoeming aangegeven zich met KPN bezig te houden naast zijn werk als voorzitter van TPG. Een werkdag heeft meer dan acht uren.'' Gaat het dan om een betaald adviseurschap voor Scheepbouwer? ,,Dat is mij niet bekend.''