Voedingsprijs

Vorige week werd de Jaarprijs Goede Voeding uitgereikt. Al mijn klompen braken. En wel hierom. 1. Deze prijs wordt uitgereikt door het Voedingscentrum dat gefinancierd wordt door de ministeries van Volksgezondheid en van Landbouw met het doel wetenschappelijk verantwoorde en eerlijke informatie over voeding en voedsel in relatie tot gezondheid en veiligheid te geven. 2. De prijs van de Stuurgroep Goede Voeding wordt mogelijk gemaakt door Zorg Onderzoek Nederland, de Nederlandse Hartstichting en Distrifood. 3. De prijs is ingesteld voor ondernemingen in de levensmiddelensector (A-merken). 4. Winnaar is de firma Honig met de World Wide Wraps die in combinatie met de gevarieerde mixen (sauzen in een pakje) het gebruik van roerbakgroenten stimuleert. 5. De jury deelt een `strafje' uit en plaatste in het juryrapport een kanttekening bij de menusuggesties op de verpakking: op basis van de ingrediënten vallen de koude wraprecepten grotendeels buiten de categorie voorkeur van het Voedingscentrum. De jury beval dan ook aan om de receptuur te wijziging. 6. Het Voedingscentrum noemt de wraps een gemakkelijk alternatief voor aardappelen, rijst en pasta. 7. Tot de wrap-ingrediënten behoren o.a. stabilisator (E422), rijsmiddelen (E450a, E500), suiker, glucosestroop, emulgatoren (E471, E473), voedingszuur, conserveermiddel (E282, E 202) en stabilisatoren (E466, E 412) 8. Deze toevoegingen zijn zolang ze in kleine hoeveelheden worden gebruikt (citaat productinformatie van het centrum) niet schadelijk voor de gezondheid. 9. Honig zal ongetwijfeld, net als de vorige winnaar Hak, flink opscheppen over het behalen van deze prijs. Wat minister Borst van deze prijs vindt weet ik niet, maar ik vind een prijs voor een smakeloos transportmiddel niks met gezondheid en goede voeding te maken hebben. Het is consumenten-misleiding. Vandaag een smakelijke knolselderijsoep. Doe de geschilde en in blokjes gesneden knolselderij en 2 gepelde tenen knoflook in een soeppan. Giet zoveel water is de pan dat de selderij net onderstaat. Kook de groente in circa 15 minuten gaar. Pureer de soep met behulp van bijvoorbeeld een blender. Roer de kerrie erdoor en breng de soep op smaak met zout. Schep de soep in kommen. Doe een lepel crème fraîche in elke kom en strooi er bieslook op.

    • Anne Scheepmaker