VN willen aanval op front van de Talibaan beperken

De Verenigde Naties hebben er bij de Verenigde Staten op aangedrongen de luchtaanvallen op frontposities van het streng islamitische regime van Afghanistan te matigen totdat een toekomstig bestuur onder leiding van de VN voldoende is voorbereid. Volgens Europese diplomaten zijn de VS hier in principe mee akkoord gegaan.

Toch zijn de luchtaanvallen op stellingen van de Talibaan, ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kabul, de afgelopen nacht de zwaarste geweest tot dusver.

De discussie over hetgeen moet gebeuren na de val van de Talibaan en berichten over aanhoudende aanvallen gaan gelijk op. De Amerikaanse schout-bij-nacht Stufflebeem heeft gezegd dat de Talibaan een lastige vijand blijken. ,,Ze hebben zich ontpopt als onverzettelijke strijders'', aldus Stufflebeem. ,,Ik ben een beetje verbaasd hoezeer zij vasthouden aan de macht.'' Maar de VS zijn bereid om door te gaan [met de aanval op Afghanistan] ,,zo lang als nodig is''.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, heeft dan ook gezegd dat hoewel hij nog altijd gelooft dat de campagne tegen terroristenleider Osama bin Laden en zijn terreurgroep Al-Qaeda snel kan worden beëindigd, voortgaande actie gedurende Ramadan, de islamitische heilige maand, en het invallen van de winter, niet kan worden uitgesloten.

De ministeries van Defensie in de VS en het Verenigd Koninkrijk hebben verschillende malen gezegd dat een snelle afloop van de aanval op Afghanistan onwaarschijnlijk is. Tegenover The New York Times heeft de Britse chef-staf Boyce gezegd dat verscheidene commando-acties met een langere duur een oplossing kunnen bieden voor de vernietiging van het terreurnetwerk van Bin Laden.

De Britse premier Blair heeft in navolging van president Bush gezegd dat een grote kans bestaat dat de militaire campagne zal eindigen met de dood van Bin Laden. Tegenover de Britse krant Daily Telegraph zegt hij vandaag dat hij de kans dat Bin Laden voor een tribunaal verschijnt, nooit erg groot heeft geacht.

Hoewel het einde van de luchtaanvallen nog niet in zicht is, zou het plan voor een overgangsbestuur inmiddels aan alle betrokken partijen die strijden tegen de Talibaan zijn voorgelegd. Daarin is sprake van een regering voor de duur van een jaar onder toezicht van de VN. Twaalf ministers zouden ieder een maand over het kabinet moeten presideren. Ook zou rekening zijn gehouden met de etnische samenstelling van het land.