Verlies Rhodia 123 mln

Rhodia, de grootste producent van fijne chemicaliën in Frankrijk, heeft de eerste negen maanden van dit jaar verlies geleden. Dit heeft de onderneming, waarop het Nederlandse DSM een bod zou hebben gedaan, vanmorgen bekendgemaakt.

Het verlies bedraagt 56 miljoen euro (ruim 123 miljoen gulden) tegen een winst van 170 miljoen euro een jaar eerder. De omzet steeg wel, met 3,5 procent tot 5,6 miljard euro. Op de beurs van Parijs daalde de aandelenkoers van Rhodia met 2,7 procent tot 9,63 euro; de totale beurswaarde is het afgelopen jaar met 40 procent gedaald. Het verlies van Rhodia wordt veroorzaakt door de reorganisatiekosten, een hogere inkoopprijs voor grondstoffen en een ingestorte vraag naar polyamide-producten zoals textielvezels die zich vooral na de aanslagen in de VS doet voelen. ,,De versnelling van de reorganisatie zal een positieve invloied hebben op onze resultaten begin volgend jaar'', zei bestuursvoorzitter Tirouflet in een toelichting.

Eerder deze week werd in de Britse en Franse pers gemeld, dat DSM net als Bayer een bod heeft gedaan op Rhodia van meer dan 2 miljard euro.