Vakbonden eisen vertrek van Smits

De vakbonden zijn woedend over de aangekondigde 4.800 gedwongen ontslagen bij telecomconcern KPN en eisen het vertrek van de huidige bestuursvoorzitter Paul Smits. Ook zijn opvolger Ad Scheepbouwer zou zich op zijn positie moeten beraden, aldus de bonden. ,,Dit is een zwak punt voor een startende bestuursvoorzitter'', zegt P. Wiechman van AbvaKabo FNV.

,,De raad van bestuur heeft zich ongeloofwaardig opgesteld'', vindt R. Harmsen van de Bond van Telecompersoneel waarbij drieduizend KPN'ers zijn aangesloten. ,,Met name Smits heeft de afgelopen maanden vragen van werknemers sussend beantwoord. De reorganisatie zou op schema liggen, de omzet zou sterk groeien, KPN zou een gezond bedrijf zijn. En nu dan ineens bijna vijfduizend gedwongen ontslagen. Paul Smits moet alsnog opstappen.''

Smits maakt per 1 november plaats als voorzitter voor Ad Scheepbouwer. Hij blijft lid van de raad van bestuur en krijgt daarvoor `een extra financiële prikkel'.

Ook de centrale ondernemingsraad van KPN legt zich niet neer bij de ontslagen. ,,Het voorstel is niet goed onderbouwd'', zegt voorzitter Caroline Sarolea die gistermiddag werd ingelicht door Ad Scheepbouwer. ,,Het is veel te vaag. Er moet een goed sociaal plan komen en nemen we geen genoegen met een minimale regeling.''

De bonden zijn met name kwaad over het feit dat KPN eenzijdig het huidige sociale plan, dat jongstleden januari is afgesloten, heeft opgezegd. Daarin staat dat voor ontslagen werknemers een plek binnen KPN gezocht zal worden. ,,KPN had voor mensen die eerder moesten vertrekken goede regelingen'', zegt Harmsen. ,,Afhankelijk van de lengte van je dienstverband kregen KPN'ers 6 tot 24 maandsalarissen mee. We zijn bang dat KPN deze regelingen, gezien de financiële situatie van het bedrijf, niet meer kan betalen.''

De bonden gaan niet akkoord met ,,een sociaal plan zonder geld''. ,,De hele sanering is gericht op aandeelhouders en banken, van het sociale gezicht van KPN is niets meer over'', aldus Wiechman van Abvakabo FNV. Maandag spreken de bonden met de top van KPN.

KPN moet de ontslagaanvraag indienen bij de arbeidsvoorziening (de voormalige arbeidsbureaus) die namens de overheid de reden voor de ontslagen toetst. Mochten de vakbonden en KPN geen akkoord bereiken over een sociaal plan (afvoeiregeling, geld voor bemiddeling) dan moet rechter per individueel geval beslissen over wat KPN zijn medewerkers verschuldigd is.