Tsjetsjenen en Russen: `binnen tien dagen praten'

Binnen tien dagen zullen vredesbesprekingen beginnen tussen vertegenwoordigers van de Russische regering en van de Tsjetsjeense rebellen. Dat heeft gisteren een Russische woordvoerder gemeld. Maar uit opmerkingen van een Tsjetsjeense woordvoerder kan worden geconcludeerd dat over het onderwerp van gesprek verschil van mening bestaat.

Viktor Kazantsev, de vertegenwoordiger van president Poetin in Tsjetsjenië, zei gisteren dat de rebellen contact met hebben heeft opgenomen om recente voorstellen van Poetin te bespreken. ,,Dat betreft eerst en vooral de procedure voor het ontwapenen van bandietengroepen en hun integratie in een vreedzaam leven'', zo voegde Kazantsev daaraan toe. ,,We verwelkomen deze stap, keuren hem goed en zijn bereid hen te ontvangen en naar hen te luisteren.''

De opmerking over Poetins recente voorstellen slaat op een toespraak die Poetin eind september hield. In die toespraak zette de president de Russische reactie op de terroristische aanslagen van 11 september in de VS uiteen. Een van de consequenties was zijn bereidheid tot vredesoverleg met de Tsjetsjeense rebellen – een vredesoverleg dat de Russische president tot dan toe steeds had afgewezen. Eind september nodigde hij de Tsjetsjenen uit binnen 72 ur contact met de Russen op te nemen.

De Tsjetsjeense leiding verwelkomde het aanbod. President Aslan Maschadov benoemde zijn vice-premier Achmad Zakajev tot zijn vertegenwoordiger in de contacten met de Russen. Deze nam contact op met Poetins vertegenwoordiger Kazantsev.

De leider van het door de Russen aangestelde bestuur in Tsjetsjenië, Achmad Kadyrov, heeft inmiddels gewaarschuwd dat de rebellen er niet op moeten rekenen op voet van gelijkheid met de Russen te kunnen onderhandelen. Het enige onderwerp van gesprek is de ontwapening van de Tsjetsjenen, zo zei hij. Poetins woordvoerder Sergej Jastrzjembski zei gisteren dat de Tsjetsjenen ,,de politieke realiteit'' moeten begrijpen. De realiteit, zei hij, is dat de rebellen ,,geen autoriteit hebben in Tsjetsjenië''.

In een reactie op Kazantsevs aankondiging zei gisteren de Tsjetsjeense onderhandelaar Zakajev dat ,,ontwapening geen voorwaarde vooraf'' kan zijn in het vredesoverleg. Hij voegde daaraan toe dat moet worden onderhandeld over de stopzetting van alle militaire activiteit en de terugkeer van de talrijke vluchtelingen. Maar hij uitte zich wel optimistisch: ,,Als er geen grote dingen gebeuren is een ontmoeting [met de Russen] binnen tien dagen mogelijk.''

In Tsjetsjenië wordt nog steeds elke dag gevochten en er sneuvelen elke dag Russische soldaten, Tsjetsjeense rebellen en burgers. Gisteren kwamen bij gevechten op verschillende plaatsen zes Russische militairen om.