`Terroristen' gepakt in Bosnië

In Bosnië is, volgens de vredesmacht SFOR, een terroristisch netwerk opgerold. Onderzocht wordt nu of dat netwerk banden had met Al-Qaeda, de organisatie van de extremist Osama Bin Laden.

Een woordvoerder van SFOR prees gisteren ,,de voortreffelijke samenwerking'' tussen SFOR, de NAVO en de Bosnische autoriteiten. Dat deed ook een woordvoerder van het Bosnische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Bosnische politie pakte vorige week vijf Algerijnen op, op verdenking van banden met het terrorisme. Ze hebben telefonisch dreigementen geuit tegen de Amerikaanse ambassade in Sarajevo, die – net als de Britse ambassade – vijf dagen lang haar deuren sloot.

De arrestatie van de vijf volgde op die van Bensayah Belkacem, een man met Bosnische papieren, die echter ook de Jemenitische en de Algerijnse nationaliteit heeft. Hij wordt verdacht van banden met Bin Laden. Belkacem was mogelijk een van de enkele duizenden fundamentalisten die tijdens de Bosnische oorlog als vrijwilliger naar Bosnië kwamen en aan de kant van de moslims vochten; rond zeventig van deze mujahedeen kregen tijdens en na de oorlog de Bosnische nationaliteit en verkozen in Bosnië te blijven.

Eind september arresteerde de Bosnische politie al een Egyptenaar en een Jordaniër op verdenking van banden met het internationale terrorisme. Hun namen en die van een inmiddels uitgewezen andere Jordaniër kwamen voor op een Interpol-lijst van twintig verdachten.

Wat de arrestanten concreet van plan zijn geweest is gisteren niet gemeld. Maar The Wall Street Journal schreef op basis van NAVO-bronnen in Brussel dat een plan is verhinderd om twee Amerikaanse SFOR-bases in Bosnië aan te vallen, een bij Tuzla en een bij Srebrenica. De terroristen zouden van plan zijn geweest hun aanvallen uit te voeren met kleine vliegtuigen of helikopters vanaf het vliegveld van Visoko.