SYNAGOGE IS EEN RUSTPUNT

Naam: Maurits Blog (54)

Beroep: eigenaar van sandwichshop Sal. Meijer

Woonplaats: Amsterdam

,,Ik kom uit een traditioneel joods gezin. Ik eet kosjer en loop met een bedekt hoofd. Ik hou me dus aan de regeltjes. Ik ben niet anders gewend. Ik ga naar de synagoge wanneer ik kan en wanneer ik moet. Helaas is daar niet altijd tijd voor. Ik heb het druk in mijn broodjeszaak. Maar ik ga elke vrijdagavond en zaterdag. De synagoge is voor mij een rustpunt. Bovendien speelt zich in de synagoge een heel sociaal gebeuren af. Na de dienst drinken we gezamenlijk een kop koffie.

,,Veel joden doen niet aan geloof, maar wel aan jodendom. Zij treffen elkaar niet in de synagoge, maar in de broodjeszaak. Mensen komen hier niet alleen voor de lekkere broodjes, maar ook voor het sociale gebeuren. In Amsterdam is Sal. Meijer een begrip. Na de oorlog was dit de enige overgebleven kosjere broodjeszaak. Hij was toen van mijn schoonvader en bevond zich op de Nieuwmarkt. Twintig jaar geleden is de broodjeszaak verhuisd. De zaak kon daar niet verder, de buurt verpauperde. In het toilet scheen blauw licht, als je begrijpt wat ik bedoel.

,,Op de nieuwe locatie aan de Scheldestraat bleven de mensen komen. Ik heb klanten die hier als kind al kwamen. Een journaliste vroeg mij eens wat er zo bijzonder was aan Sal. Meijer. Ik kon haar niet vertellen wat het was. Zelf kwam dat meisje uit Brabant en zowel zij als haar ouders waren al jaren klant. Als zij vroeger op vakantie gingen, gingen ze vanuit Brabant via Sal. Meijer naar Schiphol. Dat is wat er zo bijzonder is aan Sal. Meijer.

,,Ik ben geen Amsterdammer, ik kom oorspronkelijk uit Zwolle. Mijn vrouw en ik hebben een aantal jaren in Israël gewoond. Maar zij kon daar niet aarden, de mentaliteit is daar hard. Dus toen mijn schoonvader, Salomon Meijer, vroeg of ik in de broodjeszaak wilde komen werken, heb ik dat geprobeerd. Het beviel me. En ik vind het nog steeds erg leuk, elke dag is anders.''

    • En Lisette Douma