Sporen in miltvuur opspoorbaar

De miltvuursporen die zijn aangetroffen in het kantoor van een Amerikaanse senator bevatten een complexe chemische toevoeging die alleen in Rusland, Irak en de VS zelf kan zijn geproduceerd.

Volgens The Washington Post, de Amerikaanse krant die het nieuws heeft gepubliceerd, is de stof die aan het bacterie in de brief aan de meerderheidsleider van de Senaat Daschle is toegevoegd zo zeldzaam en complex dat de herkomst ervan kan worden teruggevoerd naar drie landen. Voortgaand onderzoek zou bovendien kunnen aantonen welk land precies de producent is geweest van het dodelijke bacterie dat tot dusver het leven heeft geëist van drie mensen in de Verenigde Staten, onder wie twee postbeamten die de brief aan Daschle hebben verwerkt. Volgens anonieme specialisten van de Amerikaanse overheid, aangehaald door de krant, is de techniek voor de ontwikkeling van de toegevoegde chemicaliën die het miltvuurbacterie landurig kan laten gedijen in de lucht, in alle drie de landen verschillend.

De leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Gephardt, heeft voorgesteld om de familieleden van de twee miltvuur-slachtoffers te compenseren met geld dat afkomstig is van het speciale fonds dat is opgezet voor de familieleden van de slachtoffers van de terreuraanslagen van 11 september. ,,Ze hebben hun leven geven aan het front van onze strijd tegen het terrorisme.'' Volgens Gephardt is compensatie redelijk omdat ,,de regering volgens mij haar verantwoordelijkheden niet volledig is na gekomen in deze situatie.'' Critici zijn van mening dat de posterijen te lang hebben moeten wachten voordat zij volledig konden worden doorgelicht op miltvuursporen. Daardoor zouden onnodig slachtoffers zijn gevallen.

De Amerikaanse posterijen hebben het publiek gisteren gewaarschuwd dat er geen garantie bestaat dat hun post volledig veilig is en vrij van het miltvuurbacterie. ,,Er bestaat een dreiging. Die dreiging bevindt zich op dit moment in de post'', aldus het hoofd van de posterijen Potter.

Het Huis van Afgevaardigden heeft gisteren een herziene versie aangenomen van de wet die het justititiële apparaat meer bevoegdheden moet geven bij de bestrijding van terreur. De wet die afluisteren, uitwisseling van inlichtingen en de vervolging van vermeende terroristen makkelijker maakt, is een compromisvoorstel dat wordt gesteund door zowel Republikeinen als Democraten. Critici van de wet hebben bedongen dat de nieuwe regels na vier jaar zullen ophouden te bestaan.