Selectie Theater

Leonce en Lena

Georg Büchners komedie uit 1836 is een grimmig sprookje. Regisseur Alize Zandwijk maakte het sprookje nòg gemener, met hoofdpersonen die hun verveling uiten in verziekte humor. Dat deze humor bij het Ro Theater toch iets fris heeft komt door de sprankelende vondsten. En door het sterke spel. 26 en 27 okt en 1 nov Rotterdamse Schouwburg.

Shirley Valentine

Trudy Labij speelt de solokomedie van Willy Russell vinniger dan haar voorgangsters; voor haar spreekt het vanzelf dat ze uit haar slaafse huwelijk zal breken. 25, 26 okt Delft De Veste, 27 okt Capelle aan de IJssel Isala, 30 okt Assen De Kolk, 31 okt, 1 nov Arnhem Schouwburg.

Leenane Trilogie

Boerendrama van Martin McDonagh door Zuidelijk Toneel Hollandia over het gruwelijke Ierse dorpje Leenane, waar moorden en treiteren het favoriete tijdsverdrijf is. Het door regisseur Johan Simons fraai gemonteerd drieluik eindigt in een schitterende, cabareteske act van Fedja van Huêt en Wim Opbrouck. 26 okt Leeuwarden De Harmonie.

Teer

Variété op dun ijs, in absurdistische scènetjes door het duo Droog Brood (Bas Hoeflaak en Peter van de Witte). 26 okt Roermond CK-Theater, 27 okt Leiden Kapelzaal, 1, 2 nov Amstelveen De Griffioen.

Huis & Tuin

Het Nationale Toneel brengt de nieuwe komedie van Alan Ackbourne, een tegelijkertijd, met dezelfde spelers, opgevoerd tweeluik over een fancy fair in de tuin van een landhuis, met de grote Gijs Scholten van Aschat als hardnekkig genegeerde gastheer. Achter de schermen sprinten de spelers van de ene zaal naar de andere. T/m 4 nov. Den Haag, Koninklijke Schouwburg.

Kaaljakkers

Tragikomische jubileumvoorstelling van Het Volk waarin drie vagebonden strijden tegen de sloop van hun pand, en tegen het mannelijk overmogen. 30-31 okt Zoetermeer Stadstheater, 1 nov Heerenveen Het Posthuis Theater.

Mannenschool

Op de mannenschool van Golden Palace (Mimeprijs 2001) leren kantoormannen werken, met hysterische vrouwen omgaan, en liedjes van de Bee Gees zingen. 26 okt Zaltbommel Theater de Poorterij, 27 okt Helmond `t Speelhuis, 30 okt Maastricht De Toneelacademie, 31 okt Amstelveen Schouwburg.

Foxtrot

Tintelend vernieuwde versie van de jaren-dertig-musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, met Paul de Leeuw, Carice van Houten, Jenny Arean, Sanne Wallis de Vries en vele anderen. Geëngageerd en grappig tegelijk. T/m 28 dec Rotterdam Oude Luxor.

Rex

Oedipus naar het heden vertaald, in een compacte musical-bewerking van Ad en Koen van Dijk, met Ryan van den Akker of Maaike Widdershoven, Rob Pelzer en Wim van den Driessche. Raak getypeerde hoofdpersonen, stijlvolle enscenering en een paar memorabele liedjes. 25, 26 okt Amstelveen Schouwburg; 30, 31 okt Apeldoorn Orpheus.

I Fossili

De heren van Don Quishocking kijken met ironisch getinte weemoed terug op hun verleden als geciseleerd cabaret-ensemble. 30 okt Laren Singer; 1 nov Veghel De Blauwe Kei.