Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer een reportage over de nood in de kalversector die door de MKZ-crisis aan de rand van de afgrond staat. De mesters hebben geen geld om voldoende kalveren aan te schaffen om rendabel te kunnen werken, en een uitkering uit het MKZ-fonds krijgen ze niet. Verder aandacht voor het bezoek van Máxima en Willem-Alexander aan Zeeland. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor de ontrafeling in Italië van een deel van het Bin Laden-netwerk en nieuwe feiten over Greet Hofmans, vertrouwelinge en adviseuse van koningin Juliana aan wie een nieuw boek is gewijd. Ned.1, 20.30-21.03u.

Nova. Onder meer over de 4.800 werknemers die het telecombedrijf KPN gaat ontslaan. Het bedrijf heeft een schuld van bijna 50 miljard gulden en beschikt over onvoldoende middelen om rente en aflossingen te betalen. Verder aandacht voor het nieuwe besturingssysteem van Microsoft: Windows XP. Ned.3, 22.30-23.02u.

Heilig vuur. Een portret van een woongroep voor ouderen in Frieschepalen. De ouderen kunnen op deze manier zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Verder een reportage over beeldend kunstenaar Joep van Lieshout die deze zomer in Rotterdam zijn eigen vrijstaat, AVL-Ville, oprichtte. Ned.1, 22.30-23.00U.

DOCUMENTAIRES

Van gewest tot gewest. Reportage over het wonen in Duitsland waar de huizen groter en vooral goedkoper zijn. Daarom trekken veel Nederlanders naar dorpjes net over de grens. In het Duitse Laar, nabij Coevorden, is al 60 procent van de inwoners Nederlander. Verder een bericht uit het Limburgse Vlodorp waar de Maharishi-beweging het Sankt-Ludwig Klooster al gedeeltelijk heeft gesloopt. Ned.3, 19.00-19.30u.

Noorderlicht: Wereldberoemd in Pokkenland. Over de gevaren die ons land en de wereld bedreigen van de kant van bioterroristen. Aan de orde komen de miltvuurbacterie en het uiterst besmettelijke pokkenvirus. Over deze besmettingen praten hoofd van de afdeling vaccinatie van het RIVM in Bilthoven Ben van der Zeijst, medisch microbioloog Huub Schellekens en viroloog Willy Spaan van het Leids Universitair Medisch Centrum. Ned.3, 20.00-20.30u.

Histories. In deze aflevering over het Belgische koloniale verleden wordt de relatie tussen Patrice Lumumba en de Sovjet-Unie onderzocht. Canvas, 20.55-21.45u.

Vier Kriegsherren gegen Hitler. De Amerikaanse viersterrengeneraal Patton leverde een belangrijke bijdrage aan de nederlaag van Hitler en de nazi's. Afl.: George S. Patton jr.: Verdammt zum Krieg. ARD, 21.45-22.30u.

Horizon. Recent onderzoek wijst erop dat klonen niet leidt tot perfecte mensen maar wel tot zieke baby's, die gedoemd zijn te sterven aan vreemde aandoeningen. BBC2, 22.00-22.50u.

Hitlers holocaust. Tweede deel van een zesdelige serie waarin de moord op de joden in de Tweede Wereldoorlog wordt belicht. In 1939 walste Hitlers oorlogsmachine over Polen. De joden werden uit hun woonplaatsen verdreven en naar getto's afgevoerd. In januari 1942 worden de getto's ontruimd en de joden naar de vernietigingskampen gebracht. Ned.1, 23.00-23.53u,

PRAATPROGRAMMA

Rondom tien. Een debat met jonge vrouwen die geen boodschap hebben aan het oude feministische geluid dat vrouwen aan het werk moeten. Zij kiezen vol overgave voor moederschap en afhankelijkheid. Ook aandacht voor bedrijven die werkende moeders helpen hun gezin zo te `managen' dat ze het wél redden. Met o.a. staatssecretaris Annelies Verstand en hoofdredacteur van Opzij Ciska Dresselhuys. Ned.1, 21.48-22.30u.

Barend & Van Dorp. Media-expert Mark Deuze praat over de invloed van de media op de oorlog in Afghanistan. Ook enkele ex-minnaars van schrijver Gerard Reve. RTL4, 22.30-23.30u.

MUZIEK

Jan Smit. Duitse muziekspecial met de jonge schlagerzanger. Zie TV-vooraf. Ned.2, 20.30-21.22u.

The concert for New York city. Compilatie van het concert van afgelopen zaterdag in New York waaraan vele artiesten meededen en waarvan de opbrengst ten goede komt aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op het WTC in New York op 11 september. Met onder anderen arrenbie-groep Destiny's Child, Backstreet Boys, Paul McCartney, Mick Jagger, U2's Bono and The Edge, David Bowie, Elton John, Eric Clapton, Billy Joel, The Who, James Taylor, Bon Jovi, Melissa Etheridge, en Janet Jackson. V8, 21.50-23.55u.

AMUSEMENT & KUNST

Lang leve... Een terugblik op het bezoek van Máxima en Willem-Alexander aan Zeeland. Ook fragmenten van het bezoek van koningin Juliana aan Zeeland in 1953. Ned.3, 21.10-22.00u.

Stardust. Onder andere aandacht voor de film Mauvaises Fréquentations over een 15-jarig meisje dat de liefde ontdekt en de opnieuw uitgebrachte Salò, of de 120 dagen van Sodom, een van de heftigste films van Pasolini. Ned.3, 23.43-0.07u.

FILM

Return to Paradise (Joseph Ruben, 1998, VS). Wel eens als een omgekeerde Midnight Express omschreven, kunstmatige moreeldilemmafilm waarin aan twee New Yorkers wordt gevraagd het leven van voormalige vakantievriend Joaquin Phoenix te redden door in Maleisië een deel van zijn gevangenisstraf wegens hasjbezit op zich te nemen. Soort remake van Force majeure (Pierre Jolivet, 1989). Gisteren besproken. Net5, 20.30-22.30u., met reclame.

The Hitman (Aaron Norris, 1991, VS). Actie-vehikel waarin Chuck Norris undercover gaat. SBS6, 20.30-22.10u., met reclame.

. American Graffiti (George Lucas, 1973, VS). Eerste en een der beste van de nostalgische films over adolescenten in het rock & rolltijdperk markeerde begin van carrière van o.a. Richard Dreyfuss en Harrison Ford. Californië 1962: vier jongens zetten een nacht de bloemetjes buiten. Smakelijke soundtrack. Net5, 22.30-0.30u., met reclame.

Lone Star (John Sayles, 1996, VS). Bejubeld, in een fictief Texaans grensstadje gesitueerd panorama van etnische spanningen tussen Mexicaanse Amerikanen, rednecks en Afro-Amerikanen, in de vorm van een whodunnit over de veertig jaar oude moord op een racistische sheriff. Met Chris Cooper, Kris Kristofferson. ZDF, 0.15-2.25u., nagesynchroniseerd.

. Etat de siège (Constantin Costa-Gavras, 1972, Frankrijk/Italië/West-Duitsland). Beroemde politieke thriller met documentaire inslag, over de Tupamaros in Uruguay, met gespannen zelfbeheersing gefilmd door Costa-Gravras in het Chili van Allende. Film geldt als reconstructie van de moord op de Amerikaan Don Mitrone door de Tupamaros in het najaar van 1970. Yves Montand speelt hoofdrol van ontvoerde CIA-agent. ARD, 0.50-2.45u., tweetalig.

Viva Knievel! (Gordon Douglas, 1977, VS). Op eervolle hoofdrol van stuntman Evel Knievel toegesneden, algemeen als een gênante mislukking beschouwde actiefilm. Over agressieve drugsmokkelaars. Toch ook met Gene Kelly, Lauren Hutton. BBC1, 1.40-3.25u.

Tanzende Sterne (Geza von Cziffra, 1952, West-Duitsland). Revuefilm rond persoonsverwisselingen. Met Axel von Ambesser. Morgen, ARD, 10.30-12.00u., zw.

. Darling Lili (Blake Edwards, 1970, VS). Zie Film-vooraf. Morgen, SBS6, 13.00-14.50u., met reclame.

Astérix chez les Bretons (Joseph van Lamsweerde, 1986, Frankrijk). Animatiefilm met de vermaarde Galliërs. Morgen, BBC2, 14.20-15.30u.

RADIO

Urubicha. Een speurtocht naar de aristocratische dichteres Sappho met als startpunt het eiland Lesbos, waar zij ruim 600 jaar v.Chr. werd geboren. Zij kon hartveroverend, minnares, diva en soms een bitch zijn. Radio 4, 19.00-20.00u.

Kunststof. Scenarioschrijver Arthur Japin praat over de Nederlandse film Magonia, waarvoor hij naar het verhaal van zijn debuutroman Magonische verhalen het scenario schreef. Radio 1, 19.04-20.00u.

Storing. Gesprek met hoofdredacteur van het Radio 1-journaal Piet van Tellingen die binnenkort met pensioen gaat. Hij zorgde ervoor dat Radio 1 onlangs een nieuwe en sterkere FM-frequentie in de wacht sleepte en dat terwijl alle commerciële concurrenten ook flink lobbyden voor een groter zenderpakket. Radio 1, 20.04-21.00u.

De avonden. Na het uitzicht van student Nederlands Laurens Ubbink in Amsterdam een gesprek met Denise Citroen, coördinator van de Nederlandse afdeling van de Shoah Visual History Collection, in 1994 opgericht door Steven Spielberg. Na elven een portret met eigen opnamen van de Nieuw-Zeelandse muzikant Alistair Galbraith. Tot slot een geluid uit het archief. 747AM, 22.02-24.00u.

Sesjun. Concert ter ere van de zestigste verjaardag en het 40-jarige jubileum van jazzpianist Louis van Dijk. Radio 4, 23.00-24.00u.

Ophef & vertier. Onder meer een gesprek met schrijfster Margot van Schayk, actrice Shireen Strooker en recensente Hanny Alkema over het boek Hallo Medemens, waarin de opkomst, bloei en ondergang van het legendarische Werkteater worden geschetst. Verder de toneelvoorstelling Varkens/Boeren, de musical Grace en de Molukse zangeres Monika Akihary die traditionele muziek combineert met pop- en jazzmuziek. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.