Selectie Muziek

Emmy Verhey

De violiste Emmy Verhey viert haar 40-jarig jubileum met een aantal optredens in de Doelen in Rotterdam. 1 nov 20u15 en 4 nov 14u15 speelt ze de Serenade voor viool en orkest bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Gianandrea Noseda. Verder op het programma: Ouverture, scherzo en finale van Schumann en de Siegfried Idyll van Wagner. Op 11 nov 11u speelt Verhey vioolsonates van Beethoven en Prokofjev met pianist Carlos Moerdijk, om 13u30 gevolgd door een interview met Willem Vos. Om 14u30 speelt Verhey het Vioolconcert nr 5 van Mozart en samen met Marlene Hemmer het Concert voor twee violen bij de Camerata Antonio Lucio. Verder op het programma de Strijkerssymfonie van C. Ph. E. Bach.

Rembrandt

Het Residentie Orkest speelt olv Jaap van Zweden Etsen van Rembrandt van Willem Mengelberg, Schelomo, eine hebräische Rhapsodie (cellosoliste: Quirine Viersen) en de Symfonie nr 2 van Rachmaninov. 19 okt 20u15 MC Vredenburg Utrecht; 20 okt 20u15 en 21 okt 14u15 Dr Anton Philipszaal Den Haag; 31 okt 20u15 Concertgebouw Amsterdam met Mengelberg, Pianoconcert nr 2 van Rachmaninov met solist Derk Han en de Vierde symfonie van Brahms. (Kruidvat Gala); 1 nov 20u15 De Vereeniging Nijmegen (met Beethovens Derde symfonie ipv Brahms' Vierde); 2 nov 20u15 met Mozarts pianaoconcert nr 14 en Brahms' Vierde symfonie).

Christian Zacharias

De pianist Christian Zacharias is solist en dirigent bij het Nederlands Kamerorkest. Op het programma de Notturno nr 1 van Haydn, het Pianoconcert in Es KV 482 van Mozart en het Requiem in c van Haydn met Johannette Zomer, Astrid Vrensen, Kesimir Spicer, Frans Fiselier en Cappella Amsterdam. 27 en 29 okt 20u15 Concertgebouw Amsterdam.

Bach

Alle zes motetten van Bach worden uitgevoerd door het Projectkoor Amsterdam olv Maria van Nieukerken. 18 okt 15u15 Engelse Kerk Begijnhof Amsterdam; 2 nov 20u15 Geertekerk Utrecht; 4 nov 15u Nieuwe H. Hartkerk Veghel.

JVC Jazz Festival

De oud-sponsor van het North Sea Jazz Festival organiseert sinds vorig jaar een eigen festival in Amsterdam, verspreid over vier avonden (26 tot en met 30 oktober) en drie locaties. In het BIMhuis treden op: The Campbell Brothers, Mal Waldron Quartet, Russell Gunn en Jim Hall. In de Melkweg speelt het Andy Summers Trio. En in het Concertgebouw kunnen Dr. John en Olu Dara beluisterd worden. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Uitlijn en de kassa's van de podia.

BMB con./Carole Rieussec/Underwood

Het Nijmeegse Extrapool biedt op 27 oktober een avantgardistische triplebill voor een tientje. BMB con. is een lokaal audio-visueel improvisatietrio. De Française Carole Rieussec mengt lichtvoetige elektro-akoestische live muziek met zwaarmoedige musique concrète. De avond wordt afgesloten door de Amerikaanse John Cage-adepten van Underwood. Inl 024-3888234.

Duell D-NL

Onder het motto `een muzikale revanche van de WK finale '74' vatten de anarcho-jazzrockers van Palinckx samen met Allemaniax en het Dramatischer Chor een nationaal trauma bij de horens. De voetballiederen over het drama van 1974 zijn op woensdag 31 oktober te horen in Lantaren in Rotterdam, op 1 oktober in De Vorst in Tilburg en op 2 oktober in het BIMhuis te Amsterdam. Inl (013-5422997 of www.palinckx.nl.

Crossing Border

Pop en literatuur op en rondom het Amsterdamse Leidseplein. Met Eels, Echo & the Bunnymen, El Tattoo Del Tigre, Cosmic Rough Riders, I Am Kloot, Kingsbury Manx, Lais, Mercury Rev, Spearhead, Super Furry Animals, Bicycle Thief, Turin Brakes (26 okt), Terry Callier, Nitin Sawney, Natacha Atlas, Coparck, Jim White, Elbow, Cousteau, Giant Sand, Gorky's Zygotic Minci, Oh Susanna en anderen (27 okt). Paradiso, Stadsschouwburg, Melkweg, Nieuwe de la Mar, Bellevue en Filmmuseum, Amsterdam. John Hiatt komt niet wegens een blindedarmontsteking. Beulah, Kinky Friedman en Stralight Mints hadden al eerder afgezegd. www.crossingborder.nl