Selectie Galerie

Tom Claassen

De beesten die kunstenaar Tom Claassen in diverse materialen vervaardigt, hebben vaak een gemoedelijke uitstraling. Mollige mussen, uit de kluiten gewassen pups en vriendelijke ratten behoren tot zijn bekendste sculpturen. In Galerie Fons Welters toont Claassen zijn nieuwste werken, waaronder een bronzen uil, auto's van klei en figuren van hout. Zijn beelden lummelen meer dan dat ze tentoongesteld staan en lijken zowel tevreden als gedesillusioneerd over hun eigen positie. T/m 24 nov, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Christiaan Bastiaans

De exposities van Christiaan Bastiaans doen vaak verslag van zijn persoonlijke ervaringen in verre oorden als Japan, India of Irian Jaya. Voor zijn meest recente project Hurt Models reisde de kunstenaar diverse malen naar Sierra Leone en verdiepte hij zich in het gruwelijke bestaan van de kindsoldaten in dit door burgeroorlog geteisterde land. In een videofilm laat hij ex-kindsoldaten vertellen over hun ervaringen en toekomstverwachtingen. Ook stelt Bastiaans vier kledingsculpturen tentoon die geïnspireerd zijn op de camouflagekleding die de rebellen dragen. T/m 14 nov in Galerie Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Gil & Moti

Afgelopen zomer trokken de Israëlische kunstenaars Gil Nader en Moti Porat veel bekijks toen ze, na de voltrekking van hun homohuwelijk, hun bruidsbed in de hal van het Rotterdamse stadshuis plaatsten. Vanaf zaterdag is het king-size bed in het kunstenaarsinitiatief Artis te zien, waar het samen met de huwelijksgeschenken deel uitmaakt van de Gil & Moti Kijk & Shop. Hier kunnen bezoekers in een winkelcentrum-achtige omgeving kennismaken met het illustere kunstenaarsduo. 27 okt t/m 25 nov, Boschveldweg 471, Den Bosch. Do t/m zo 13-17u.

Iratxe Jaio

Voor haar project It does n't really matter, nobody will recognize you interviewde de Baskische kunstenaar Iratxe Jaio diverse Leidse studenten naar hun idealen en ideeën over het gebruik van geweld. Jaio zette de studenten tijdens het vraaggesprek zwarte bivakmutsen op, waardoor hun anonimiteit gewaarborgd bleef. In de LAK-galerie worden de stills uit de video-opnamen tentoongesteld naast de uitspraken van de studenten. T/m 16 nov, Cleveringaplaats 1, Leiden. Ma t/m za 10-22u, zo 14-17u.

En verder

Schilderijen van Jan Roeland t/m 10 nov in Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam; schilderijen van Jeroen Henneman t/m 11 nov bij Seasons Galleries, Toussaintkade 70, Den Haag; beelden van Cor van Dijk en fotowerken van Peter Goin t/m 11 nov in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam.