Selectie Films

A.I. Artificial Intelligence

Door Stanley Kubrick bedacht project werd postuum voltooid door zijn vriend Steven Spielberg, mede als hommage aan 2001, A Space Odyssey. In de toekomst wil een volmaakt robotkind, met bewustzijn en gevoel (Haley Joel Osment), net als Pinocchio zo graag een echt jongetje worden. Spielberg haalt er meer sprookjes bij, in knappe, soms iets te vet aangezet, maar veelduidig entertainment. In meer dan 47 theaters.

Apocalypse now redux

Opnieuw gemonteerde, 53 minuten langere versie van Francis Ford Coppola's klassieker uit 1979, waarin Marlon Brando nu Amerikaanse kranten vol oorlogspropagande voorleest aan Vietnamese kinderen. Redux is eerder een universele anti-oorlogsfilm geworden dan specifiek een anti-Vietnamfilm. Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Lux.

The Discovery of Heaven

Regisseur Jeroen Krabbé maakt hoogste budget voor een Nederlandse film (30 miljoen gulden) waar in onberispelijke, Engelstalige verfilming van Harry Mulisch' De ontdekking van de hemel. Magistrale Stephen Fry excelleert als Onno Quist alias Hein Donner temidden van zeer goede overige acteurs. Ideale middenweg tussen Amerikaanse en Europese cinema, die meer bewondering dan betrokkenheid bij de kijker oproept. In meer dan 42 theaters.

Sexy Beast

In Engelse debuutfilm van clipregisseur Jonathan Glazer krijgt gepensioneerde gangster (Ray Winstone) aan de Costa del Sol bezoek van levensgevaarlijke ex-collega (Ben Kingsley) en van een manshoog konijn. Absurde noodlotstragedie met theatrale structuur imponeert door razend knap acteren en een schitterend gebruik van geluids- en montage-effecten. Amsterdam: Pathé Tuschinski Arthouse, De Uitkijk, Pathé Arena. Den Haag: Pathé Scheveningen. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Springhaver.

En verder

Blackboards Amsterdam: Rialto. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Deventer: Filmhuis De Keizer. Zwolle: Het Fraterhuis; The Circle Amsterdam: Filmmuseum; Crouching Tiger, Hidden Dragon Den Bosch: Jeroen; Memento Utrecht: Springhaver; Moulin Rouge in meer dan 50 theaters; Nynke in meer dan 40 theaters; La Pianiste in meer dan 16 theaters; Ressources Humaines. Den Haag: Haags Filmhuis. Rotterdam: Lantaren/Venster. Songs from the Second Floor Amsterdam: Filmmuseum. Breda: Chassé. Maastricht: Lumière. Nijmegen: Lux; Spy Kids Amsterdam: Kriterion. Hulst: De Koning van Engeland. Oss: Cinema Royal. Utrecht: Catharijne. Zoetermeer: Movie Palace; La Stanza Del Figlio in meer dan 12 theaters; Together Amsterdam: Cinecenter. Haarlem: Filmschuur. Utrecht: Springhaver; Yi Yi Den Haag: Haags Filmhuis. Eindhoven: Plaza Futura.