Rock-poëet Bob Forrest begeleid door amateurs

Geen slecht idee, om Bob Forrest en zijn nieuwe band The Bicycle Thief twee betrekkelijk kleinschalige cluboptredens te laten doen voordat ze vrijdag het Crossing Border festival aankunnen. Forrest heeft een naam hoog te houden als brokkenpiloot, nadat hij in 1993 het Pinkpop-optreden van zijn toenmalige groep Thelonious Monster om zeep hielp door met zijn dronken kop de draadloze microfoon in het publiek te gooien en bovenop het dak van het podium te klimmen. Hij mag nu zijn afgekickt van drank en drugs, maar je weet nooit wat voor onverantwoordelijke rock & roll-streken hij nu weer in petto heeft.

Terwijl Thelonious Monster nog steeds een sluimerend bestaan leidt, klinkt het twee jaar geleden voltooide debuutalbum You Come And Go Like A Pop Song van Forrests soloproject The Bicycle Thief veelbelovend. Nog altijd zingt hij met grote overgave over de zaken die hem na aan het hart liggen, zoals de verveling aan de schaduwzijde van het glamoureuze Hollywood. Met zijn pijnlijk eerlijke liedjes behoort hij tot de ware originals uit de popcultuur van Los Angeles, net als zijn geestverwant Tom Waits, met wie hij ooit het prachtige duet Adios lounge zong.

Bob Forrest is een poëtisch en een doorleefd rockzanger, die zijn carrière opnieuw dwarszit door zich ditmaal te omringen met goedwillende amateurmuzikanten.

In Rotown verscheen hij gisteren met een matig ingespeelde band, die er maar sporadisch in slaagde om hem voldoende ruggensteun te geven bij zijn doorleefde zang. Wel strooide hij geïnspireerd met citaten uit nummers van Elvis Costello en Irma Thomas en werd It's raining een ode aan de tragische aspecten van de soulmuziek. In Stoned bezong hij de armzalige levensvisie van zijn achttienjarige zoon: `Let's get stoned and watch tv'.

Het optreden miste nog de bevlogenheid om Forrest naar een hoger plan te tillen, en daalde tot het niveau van een rammelende coverband in 13 van Big Star en zelfs in Thelonious Monsters eigen Body and soul. Teleurstellend, maar van een nukkig talent als Bob Forrest mag geen voorspelbare gelijkmatigheid verwacht worden.

Concert: The Bicycle Thief. Gehoord: 24/10 Rotown, Rotterdam. Herhaling: 25/12 Vera, Groningen, 26/10 Crossing Border, Melkweg Amsterdam.

    • Jan Vollaard