Regering Singapore is bij voorbaat winnaar

Singapore gaat op 3 november naar de stembus, maar de verkiezingsuitslag is vandaag al bekend geworden. De regerende People's Action Party (PAP) heeft vandaag de absolute meerderheid behaald, want de oppositie heeft zo weinig kandidaten dat zij slechts eenderde van de zetels kan bevechten. Hetzelfde gebeurde tijdens de verkiezingen van 1991 en 1997.

,,We zitten nu alweer in de regering'', zei minister-president Goh Chok Tong vandaag voor de televisie. Hij schreef een week geleden verkiezingen uit. Niet eerder zat er zo weinig tijd tussen de aankondiging en de verkiezingen zelf. In Singapore mag niet langer dan negen dagen campagne worden gevoerd en die begon vanmorgen met de officiële inschrijving per district van de kandidaten.

De stadstaat is opgedeeld in 23 kiesdistricten waar in totaal 84 zetels op het spel staan volgens het `winner takes all'-principe. De oppositie bleek vandaag slechts kandidaten te hebben voor de negen districten waar om één parlementszetel wordt gestreden en voor vier van de negen districten waar vijf zetels zijn te verdienen. In één kiesdistrict, goed voor zes zetels, werden de inschrijvingspapieren geweigerd van de enige oppositiepartij die daar met de PAP de strijd aan zou binden, waardoor de laatste automatisch alle zetels krijgt.

Al met al kunnen de sterk versnipperde tegenstanders van de PAP hooguit 29 zetels in de wacht slepen. Het is overigens onwaarschijnlijk dat dit er zoveel zullen zijn; momenteel bezet de PAP 81 van de 83 parlementszetels.

Alle oppositiepartijen hebben geklaagd over het optreden van de regering die op het allerlaatste moment verkiezingen heeft uitgeschreven. Een dag ervoor veranderde het de grenzen van de kiesdistricten. De oppositiepartijen menen dat de veranderingen hun de pas hebben afgesneden. Ook uitten ze felle kritiek op de eis dat elke kandidaat 13.000 Singapore dollar (ongeveer 1.750 gulden) borg betaalt.