PSV vreest na gelijkspel doemscenario

Evenals in voorgaande edities van de Champions League dreigt PSV na de eerste ronde uit het Europese elitegezelschap te worden verbannen. Na de asgrauwe 0-0 tegen het vooral technisch superieure FC Nantes vreest de Nederlandse landskampioen zelfs het doemscenario, waarbij ook een `doorstart' in het UEFA-Cuptoernooi onmogelijk wordt. Bij een nederlaag tegen Galatasaray volgende week in de helse ambiance van het Ali Sami Yen-stadion in Istanbul, kan PSV in groep D met zeven punten nog als laatste eindigen. In dat geval heeft de ploeg van coach Erik Gerets dan ook meteen zijn laatste, Europese wedstrijd van dit toch al zo dramatische seizoen gespeeld.

Mede door de wederopstanding van Lazio Roma beleeft groep D van de Champions League volgende week een bizarre ontknoping. De coaches van de vier ploegen zullen vermoedelijk een computerprogramma loslaten om de diverse uitkomsten na de laatste groepswedstrijden te berekenen. Nantes (met 8 punten), Galatasaray en PSV (beiden 7 punten) en Lazio Roma (6 punten) kunnen zich alle vier nog kwalificeren voor de tweede ronde. De nummer drie uit de poule krijgt van de UEFA een herkansing in de derde ronde van de UEFA-beker. Bij winst in Istanbul voegt PSV zich voor het eerst bij de laatste zestien ploegen in de Champions League. Een gelijkspel volstaat alleen als Lazio Roma niet wint bij Nantes, omdat de onderlinge resultaten tussen PSV en Galatasaray dan de doorslag geven.Maar de Brabanders hadden geen slechter moment kunnen uitzoeken voor het bezoek aan Galatasaray in de wetenschap dat dit seizoen alleen de uitwedstrijd tegen Roda JC werd gewonnen. Met psychologie van de koude grond dekte PSV-coach Gerets zich gisteravond op subtiele wijze in tegen een nieuw Europees echec door zijn spelers alvast de opdracht mee te geven ,,te genieten'' van de welhaast lugubere sfeer in het stadion van Galatasaray. In het seizoen 1987-'88 veroverde Gerets als speler de Europa Cup 1, nadat PSV in de eerste ronde een riante 3-0 voorsprong na het eerste duel met de Turken nog bijna had verspeeld.

De Belgische trainer heeft de reputatie van de fanatieke aanhang in het Ali Sami Yen-stadion dan ook aan den lijve ondervonden. ,,Na twintig minuten stonden we in Istanbul al met 2-0 achter en door het enorme lawaai in het stadion konden we elkaar nauwelijks verstaan'', vertelde Gerets. ,,In een dergelijke sfeer moet je gebruik maken van de adrenaline, die vanzelf boven komt. Hoe harder het publiek begon te fluiten, des te harder ik liep. Maar ik weet dat het ongelooflijk moeilijk wordt om bij Galatasaray te winnen. Wij gaan als underdog naar Turkije in het besef dat we daar alles uit handen kunnen geven. Ik kan slechts hopen dat alle spelers het uiterste van zichzelf vragen.''

Gerets realiseert zich dat het huidige PSV niet beschikt over gelouterde voetballers, die zich slechts op basis van wilskracht staande kunnen houden in een vijandige omgeving. Zonder aanvallende intenties te tonen, maakte het gegroepeerd spelende FC Nantes gisteravond haarfijn duidelijk dat PSV zonder zijn revaliderende aanvoerder Mark van Bommel een ploeg zonder ziel is. Gespeend van elke vorm van creativiteit trachtte PSV gisteravond een bres te forceren in de defensie van de Franse kampioen, die dit seizoen in eigen land een karikatuur van zichzelf is. Desondanks was het positiespel van de Fransen op het middenveld bij vlagen indrukwekkend. PSV mocht dan ook blij zijn dat Nantes slechts voor een punt naar Eindhoven was gekomen. Het one-touch-voetbal van de hekkensluiter in de Franse competitie was soms een streling voor het oog, al leverden die kunststukjes nog minder rendement op dan de trage en fantasieloze aanvalspatronen van PSV.

Vorige maand hadden Gerets en zijn spelers nog een aanvaardbaar excuus voor de afstraffing bij Nantes, omdat de Europese voetbalfederatie UEFA de gevolgen van de terreuraanslagen in de Verenigde Staten totaal verkeerd had ingeschat. Geestelijk ontredderd door de schokkende beelden uit New York en Washington liet PSV zich dezelfde avond oprollen door de spelers van Nantes, op wie de gebeurtenissen in de VS blijkbaar minder invloed hadden gehad. Drie dagen voor dat duel koppelde coach Gerets de aanvallers Vennegoor of Hesselink en Kezman weer aan elkaar, hoewel hij een combinatie van de twee centrumspitsen aan het begin van dit seizoen nog had uitgesloten. Tandenknarsend accepteerden Bruggink en De Jong wederom een rol als invaller. Maar Gerets kan ook intern niet duidelijk maken waarom hij met zijn aanvallers blijft rouleren.

De zwoegende Vennegoor viel weinig te verwijten, omdat de klassieke stormram verstoken bleef van aanvoer vanaf de flanken. De zwervende Kezman was slechts één keer in beeld, toen Nantes-keeper Landreau zijn schot pareerde. Ook bij de rebound van Vennegoor was de Franse doelman paraat. De vervangende PSV-aanvoerder Vogel verzuimde de patstelling na rust te doorbreken, toen hij een lobje over de keeper in schoonheid zag sterven. Met een kopbal van Vennegoor op de vuisten van Landreau verspeelde PSV zijn derde kans in een kleurloze wedstrijd, die het verlangen van voorzitter Van Raaij naar meer routine in de ploeg zal hebben versterkt.

PSV

0

Nantes

0

Ruststand 0-0. Schds: Stark (Dld). Tsch: 31.500. Gele kaart: Vogel (PSV), Laspalles, Fabbri, De Rocha, Djemba (Nantes).

    • Robèrt Misset