`Politie hielp mensensmokkelaar'

Overlevenden van de scheepsramp voor de kust van Java, waarbij afgelopen vrijdag meer dan 350 illegale immigranten zijn verdronken, hebben gezegd dat Indonesische politie-agenten hen dwongen aan boord te gaan onder bedreiging van vuurwapens. Volgens de ooggetuigen werkten de agenten samen met de organisator van het transport, de uit Egypte afkomstige mensensmokkelaar Abu Quassey. De Australische regering heeft inmiddels gevraagd om de uitlevering van de man. Minister van Immigratie Philip Ruddock zei vandaag dat Canberra de regering in Jakarta in het recente verleden herhaalde malen heeft gewezen op de betrokkenheid van Quassey bij mensensmokkel.

Het overbeladen, 19 meter lange houten schip vertrok vorige week woensdag vanuit Lampung, op de zuidpunt van Sumatra, met bestemming het Australische Christmas Island. Aan boord waren ongeveer 420 mensen, de meesten afkomstig uit Irak en Afghanistan. Twee dagen later zonk het schip nadat een waterpomp het had begeven. De 44 overlevenden zijn overgebracht naar Bogor waar ze thans op adem komen en herstellen van verwondingen. Eenentwintig opvarenden zouden al voor de ramp zijn afgezet op een afgelegen eiland omdat ze niet langer aan boord durfden te blijven.

Onder andere de Australische krant The Sydney Morning Herald en het persbureau AP hebben met overlevenden gesproken die zeiden dat ze op het laatste moment terugdeinsden voor de overtocht toen ze zagen met welk schip ze zouden worden vervoerd. Maar een groep van ongeveer 30 politieagenten dwong hen onder bedreiging van vuurwapens aan boord te blijven. Quassey zelf, die kennelijk de hulp kreeg van de lokale politie en werd bijgestaan door twee vermoedelijk Iraakse handlangers, zou een man met de kolf van zijn geweer hebben geslagen toen die poogde met vrouw en kinderen weg te gaan. Volgens een Iraakse overlevende zeiden de politie-agenten dat ze de vluchtelingen zouden doden indien ze niet gehoorzaamden. De man, Achmad Hussein Ali, zei ook dat het schip werd begeleid door enkele politieboten toen het uit Indonesische wateren voer. Eerder zeiden enkele overlevenden tegen AP dat geen sprake was van dwang.

Het hoofd van de Indonesische politie, generaal Suroyo Bimantoro, zei vanochtend dat de beschuldigingen ,,niet waar'' zijn. Maar de Indonesische regering heeft wel aangekondigd dat een onderzoek zal worden ingesteld.

Indonesië is een belangrijke draaischijf in de illegale vluchtelingenstroom vanuit het Midden-Oosten en Zuid-Azië naar Australië. De Australische minister Ruddock zei dat de ramp geen aanleiding is om het harde beleid van Australië ten aanzien van illegale immigranten te wijzigen. ,,Mensensmokkel is extreem gevaarlijk, het kost mensenlevens en het moet niet worden aangemoedigd of beloond'', zei hij op de Australische radio.

De vluchtelingen zouden per persoon tussen de 800 en 1.900 dollar hebben betaald voor de overtocht. Het schip zonk afgelopen vrijdag binnen enkele minuten. De overlevenden hielden zich meer dan dertig uur drijvende alvorens ze werden ontdekt door Indonesiche vissers. Een jongen vertelde dat hij en zijn familieleden zich hadden vastgeklampt aan een stuk hout. Uiteindelijk bleef hij alleen over.