ORGANISATIES

Begin vorige eeuw telde Nederland rond de duizend joodse organisaties en verenigingen op sociaal gebied. Zoveel zijn er nu niet meer, maar nog steeds zijn er, vooral in en rond Amsterdam, veel joodse instellingen te vinden.

Gemeenten Nederland telt enkele tientallen joodse kerkgenootschappen, die variëren van streng-orthodox tot liberaal of progressief. Op de website www.joods.nl zijn de omschrijvingen en adressen van alle gemeenten te vinden.

Het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) is de overkoepelende organisatie van circa 35 orthodoxe joodse gemeenten in Nederland. Via het NIK, dat een grote rol speelt in de traditioneel-joodse samenleving, is onder andere de kasjroetlijst voor kosjere consumptie te vinden. Deze lijst geeft een uitputtende opsomming van producten die volgens het opperrabbinaat voor orthodoxe joden religieus geoorloofd zijn. NIK, Postbus 7967, 1008 AD Amsterdam, (020)644 9968 www.nik.nl

Het Verbond van Liberaal-Religieuze Joden in Nederland is het kerkgenootschap dat de negen Liberaal Joodse Gemeenten in Nederland overkoepelt. Zij tellen tezamen ongeveer 1100 gezinnen. www.ljg.nl

De grootste joodse gemeente, met vijf eigen synagogen, is de Joodse Gemeente Amsterdam (officieel de Nederlands-Israëlitische Hoofd Synagoge, NIHS). De NIHS ontplooit een groot aantal activiteiten voor de joodse populatie, zoals hulpverlening en onderwijs. Ook verzorgt de Joodse Gemeente Amsterdam voor heel Nederland de sjechieta (kosjere slacht) en het rabbinaal toezicht op kosjere bakkerijen en slagerijen. NIHS, Van der Boechorststraat 26, 1081 BT Amsterdam, (020)6460046 en www.nihs.nl

Een opvallende nieuwkomer tussen de joodse gemeenten is Beit Ha'Chidush, wat staat voor `Huis van Vernieuwing'. Deze gemeente, die is opgericht in 1995, kiest er nadrukkelijk voor om geen onderscheid te maken naar geslacht of seksuele voorkeur.

Zo organiseert Beit Ha'Chidush onder andere één keer per jaar een `roze' sjabbatdienst. Beit Ha'Chidush, Dintelstraat 36-I, 1078 VT Amsterdam,

(020)4700209 en

www: home.planet.nl/~ BHC

Hulpverlening De Stichting Joods Maatschappelijk Werk (JMW) is de bekendste welzijnsinstelling voor de joden in Nederland. JMW werd opgericht in 1947 om hulp en zorg te bieden aan joodse oorlogsgetroffenen en hun gezinsleden. In de loop der jaren is JMW zich ook gaan richten op andersoortige hulpverlening binnen de joodse populatie. Het hoofdkantoor van JMW is gevestigd in Amsterdam. JMW, De Lairessestraat 145-147, 1075 HJ Amsterdam, Telefoon (020)5776577 en www.joods.nl/jmw

Media Het Nieuw Israëlitisch Week- blad is ook buiten joodse kring bekend. Het tijdschrift, dat is opgericht in 1865, noemt zichzelf het oudste nieuws-opinieblad in Nederland. Er is ook een website www.xs4all.nl/~ niw

Naast papieren media zijn er binnen de joodse bevolkingsgroep de laatste jaren ook veel digitale communicatieplatforms opgericht. Op Joodsweb.nl zijn veel frivoliteiten te vinden, terwijl de site joods.nl zich meer richt op de verstrekking van serieuze informatie. Volgens één van de initiatiefnemers, Naftalie Hershler, trekt joods.nl tussen de 600 en 700 bezoekers per dag en zijn er 3200 abonnees op de e-mailnieuwsbrief. Daarvan bestaat twintig procent uit niet-joden. De site is volgens Hershler een bewijs dat de joodse gemeenschap meer naar buiten is gericht dan vroeger. www.joodsweb.nlwww.joods.nl