`Ontzettend zuur dat ons dit overkomt'

Telecomconcern KPN gaat 4.800 personeelsleden gedwongen ontslaan. De werknemers vroegen zich vanochtend af: wie van ons is `overcompleet'?

Beduusd neemt de veiligheidsbeambte de telefoon op het KPN-hoofdkantoor op. Het is avond, vlak nadat bekend is geworden dat het telecomconcern personeelsleden massaal gaat ontslaan. Het KPN-kantoor wordt bestookt met telefoontjes. ,,Veel werknemers bellen nu hierheen, misschien om ergens zekerheid over te krijgen. Maar ik kan er ook niets aan doen. Ik laat ze morgenvroeg maar weer terugbellen'', zegt de bewaker.

Hetzelfde KPN-kantoor aan het Haagse Telecomplein, maar nu vanochtend vroeg. Hoewel het om half acht nog donker is, begint de fontein al water te spuiten. Achter de ramen wordt verlichting ontstoken. In de hal staat een bord: `9:00 Projectleidersoverleg. 14:30 Afdelingsoverleg. Zaal 10'. Maar of er vandaag veel écht vergaderd zou worden, valt te betwijfelen. Werknemers hebben wel iets anders aan het hoofd. Wie hoort bij de 4.800 man die ontslagen wordt?

,,Omdat de ontslaggolf alle lagen van het concern gaat treffen, is niemand zeker van zijn positie. Toch maak ik me vooral zorgen om oudere collega's die een niet-werkende vrouw thuis hebben zitten'', zegt de 31-jarige Dianca Lurvink. Ze is al om kwart voor acht op kantoor, want ze is, zo zegt ze zelf, nog steeds gemotiveerd voor haar werk en het bedrijf. ,,Iedereen is ongerust over wat met KPN gebeurt. Het is ontzettend zuur dat ons als werknemers dit nu moet overkomen.''

Toch komt deze ontslagronde niet geheel uit het niets. Vorig jaar kondigde KPN al aan dat het voor 8.000 werknemers ander werk zou zoeken. Dat is slecht gelukt. Daarom wil KPN nu een sociaal plan opstellen dat ,,gericht is op het versneld afscheid nemen van het personeel'', zo stelt de concerntop in een verklaring. Anders gezegd: gedwongen ontslagen op korte termijn.

Drie jonge werkneemsters van KPN lopen het kantoor in. Ook hen ontgaat de ongeruste blik van andere werknemers niet. ,,Het is dus toch waar'', stelt de één, de haren nog nat van de douche. ,,Ja'', is het antwoord. ,,Shit man.''

Caroline Sarolea is één van de KPN-werknemers die de afgelopen maanden haar baan is kwijtgeraakt. ,,Ik werkte bij KPN Mobile, en ben, zoals dat hier heet, overcompleet geworden.'' Sarolea mag dan misschien op zoek zijn naar een nieuwe baan, ze is nog steeds voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van KPN. Daarom staat ze al vroeg buiten om duidelijk te maken dat ,,het goed is dat er nu iets gebeurt, want het kon niet langer zo doorgaan.'' Máár: de COR wil wel van KPN's bestuurders onderbouwd zien dat het concern met 4.800 man minder toe kan. De werkdruk voor de overblijvers mag niet te hoog worden.

Dat de werkdruk, en daarmee de sfeer, op sommige afdelingen echter ingrijpend zal veranderen, is onvermijdelijk. Bij de divisie `vaste telefonie' vallen 2.600 gedwongen ontslagen, bij verschillende distributiekanalen 750 en op het hoofdkantoor zelf nog eens 550.

De vraag is hóe de ontslagen ingekleed worden. KPN heeft weinig geld in kas, een goed `sociaal plan' is nog onzeker. De werknemers willen er in elk geval nog niet over speculeren.

De KPN-werknemer Joep Janssen (die een rolkoffer met zich meedraagt naar kantoor) is ,,niet helemaal onbekend'' met de ontslagronde. Als lead auditor is hij verantwoordelijk voor het doorlichten van bedrijfsprocessen bij het concern. Volgens Janssen moet KPN goed voor ogen houden waar het probleem ligt. ,,Als je als concern snel wilt reizen, moet je licht zijn. KPN wil als telecomconcern supersnel reizen, maar heeft hier en daar nog overtollig vet zitten.''

Als Janssen wegloopt, staat er een bewaker voor het hoofdkantoor. Hij knikt vriendelijk naar de bezorgde gezichten.

    • Freek Staps