Noors IOC-lid biedt zijn excuses aan

Het Noorse IOC-lid Gerhard Heiberg heeft zich verontschuldigd voor de verwarring die hij eerder deze week stichtte door het doorgaan van de Winterspelen in Salt Lake City ter discussie te stellen. Heiberg verklaarde gisteren dat zijn betoog in de Noorse krant Aftenposten verkeerd is weergegeven.

Heiberg zou volgens de grootste krant van Noorwegen hebben gezegd dat ,,een land in oorlog niet de Olympische Spelen kan organiseren''. Heiberg, die in 1994 deel uitmaakte van het comité dat de Winterspelen in Lillehammer organiseerde, verklaarde gisteren dat hij zich slechts had afgevraagd hoe de situatie in de wereld over drie maanden zal zijn. ,,Mijn standpunt is altijd geweest: ja, we beginnen op 8 februari met de Winterspelen. Daar geloof ik nog steeds in en die opvatting zal ik blijven ondersteunen. Het is heel belangrijk voor de wereld om te zien dat de Olympische Spelen georganiseerd kunnen worden in de huidige toestand'', aldus Heiberg.

De Noor heeft onmiddellijk na de commotie die ontstond door het vraaggesprek, contact opgenomen met het organiserend comité van Salt Lake City om zijn excuses aan te bieden. Ook belde hij met de directeur van het IOC, Carrard, om opheldering te geven. De verontschuldigingen werd aanvaard. Heiberg: ,,Ik heb in het vraaggesprek vooral de nadruk op de veiligheid gelegd. Mijn vraag was: voelen de atleten zich wel veilig onder de huidige omstandigheden? ''

De atletencommissie van het IOC sprak zich gisteren uit voor het doorgaan van de Winterspelen in Salt Lake City. ,,Het is essentieel dat de atleten die zich jarenlang hebben voorbereid, recht hebben op de Spelen'', aldus een woordvoerder van de atletencommissie. De Aziatische adviescommissie van het IOC, die veel islamitische landen vertegenwoordigt, verklaarde ,,veel vertrouwen'' te hebben in de veiligheidsmaatregelen. Het Israelische IOC-lid Alex Gilady verklaarde dat er voor hem geen enkele aanleiding is de Spelen af te gelasten. ,,In 1988 werden uitstekende Spelen in Seoul gehouden, terwijl Zuid-Korea op dat moment in oorlog was met Noord-Korea.''