Nissan wil een belang in Renault

Het jarenlang kwakkelende Japanse autoconcern Nissan, dat onder leiding van Renault een wederopstanding doormaakt, neemt nu op zijn beurt een belang van zeker tien procent in het Franse autoconcern.

Dat meldt vandaag de Financial Times. Een woordvoerster van Renault bevestigde vanmorgen dat beide concerns de banden willen aanhalen, maar hoe groot het belang van Nissan in Renault wordt wilde zij niet zeggen.

Renault verkeert momenteel zelf in moeilijkheden. Vandaag heeft het Franse concern gewaarschuwd dat zijn winst in het tweede halfjaar lager uitvalt dan in het eerste halfjaar. Renault wil nu méér bezuinigen, minder investeren en de autoproductie in Frankrijk en Spanje tijdelijk stilleggen, zo maakte het vandaag bekend.

Renault, dat met een belang van 36,8 procent sinds 1999 de feitelijke macht heeft bij Nissan, redde het Japanse autoconcern van de ondergang. Onder leiding van Carlos Ghosn werd streng bezuinigd, het dealernetwerk in Japan gesaneerd en in de toeleveranciers het mes gezet. Met succes. Na jarenlange verliezen is Nissan weer winstgevend.

In de eerste helft van dit boekjaar maakte Nissan 187 miljard yen winst (3,57 miljard gulden, uit gewone bedrijfsvoering). De schuld van het autoconcern is intussen met 149 miljard yen teruggebracht tot 804 miljard yen en moet volgend jaar 700 miljard worden.

Toch gaat het met de omzet van Nissan nog niet goed. Hoewel die in Japan licht stijgt, verliest Nissan in de VS nog steeds afzet aan Toyota en de Amerikaanse autoconcerns. Ghosn heeft plannen om de afzet van Nissan de komende drie jaar wereldwijd met één miljoen auto's bijna te verdubbelen, zo meldt vandaag de Asahi Shimbun.