New York

Halloween

Alsof het leven al niet eng genoeg is verkleden de kinderen in de Verenigde Staten zich op 31 oktober weer als heksen, gangsters en monsters om als het avond wordt langs de huizen te gaan voor trick or treat, dwz geef snoep, want anders .... In Greenwich Village wordt weer de traditionele Halloween Parade gehouden, waar duizenden volwassenen kunstig en/of uitzinnig verkleed aan mee doen, met opvoeringen van bands en reusachtige poppen. Het thema dit jaar, met oog op de recente gebeurtenissen is Phoenix. Opstellen vanaf 18u op Sixth Avenue, tussen Spring en Broome Streets. Om 19u begeeft de Parade zich over Sixth Avenue in de richting van 23rd Street.

Schoonheid

Een ware coup voor het Metropolitan Museum is de tentoonstelling Treasury of the World: Jeweled Arts of India in the Age of the Mughals, geleend van het Kuwait National Museum. Het islamitische Mogul keizerrijk, gevestigd rondom Delhi had zijn bloeitijd vanaf het midden van de 16e tot de vroege 19e eeuw. De ruim 300 objecten, vooral sieraden, doosjes en wapens, overvloedig versierd met parels, diamanten, robijnen en smaragden en uiterst fijn goudsmidwerk getuigen van een subliem vakmanschap. Fifth Avenue bij 82nd Street. T/m 13 jan. Inl 00-12125357710.

Williamsburg

Nu SoHo in Manhattan zijn luister tijdelijk kwijt is, is het aan te bevelen om in de richting van Williamsburg te trekken, vooral rondom Bedford Avenue, een korte rit met de L Subway vanaf de 14e Straat in Manhattan. Behalve funky winkels en galeries zijn in die omgeving een paar enorme restaurants, die in sfeer, decor en clientèle sterk doen denken aan SoHo van een aantal jaren geleden. De mooiste is Planet Thailand, met ingangen op 141 North Seventh Street en 115 Berry Street. Het zeer uitgebreide menu, met zowel Thaise als Japanse specialiteiten (ook sushi en sashimi), is zowel goed als zeer redelijk geprijsd. Inl 00-17185995758.

En verder

Alberto Giacometti-overzicht t/m 8 jan in het Museum of Modern Art 00-1212709400; tekeningen en renten van Pieter Breugel de Oude t/m 2 dec in het Metropolitan Museum 00-12125357710; Mamma Mia, de op ABBA geïnspireerde Musical in het Winter Garden Theatre, Broadway bij 50th Street 00-12122396200; Bamana: The Art of Existence in Mali t/m 3 mrt in het Museum of African Art 00-12129661313.