`Nadenken is verboden'

Voorzitter Mirjam de Rijk van GroenLinks is verbaasd over de commotie die is ontstaan over de onenigheid binnen haar partij over de oorlog.

,,Als GroenLinks in de toekomst aan een regering zou deelnemen'', meent GroenLinks-voorzitter Mirjam de Rijk (38), ,,dan hoop ik wel dat wij het volhouden om van mening te verschillen over onderwerpen die er echt toe doen. Zowel onderling binnen de partij, als tussen de fractie en de regering. Dat zou normaal moeten zijn''.

Dat in de openbaarheid zo'n ophef is ontstaan over het feit dat binnen GroenLinks verschillend wordt gedacht over de steun van de Kamerfractie voor de bombardementen op Afghanistan, heeft De Rijk bevreemd: ,,Discussies en verschillen van mening horen toch zeker bij de politiek? Stevig discussiëren is bij GroenLinks niet ongewoon, dat doen we ook bij andere onderwerpen.''

En de suggestie dat de tot nu toe betoonde steun van de Kamerfractie aan het regeringsbeleid inzake de internationale terrorismebestrijding en de Amerikaanse aanval op Afghanistan zou zijn ingegeven door de wens van GroenLinks te laten zien dat de partij geschikt zou zijn voor regeringsdeelname, noemt De Rijk ,,tamelijk schunnig''.

,,Het is sowieso nogal irritant dat alles wat we doen de laatste jaren wordt beoordeeld in het licht van een mogelijke regeringsdeelname. Wie zo denkt, kan zich kennelijk niet voorstellen dat een politieke partij inhoudelijke keuzes maakt, zo gewetensvol mogelijk. Daarmee beledig je feitelijk álle politieke partijen, omdat je er van uit gaat dat iedereen die nu militaire acties niet schuwt, dat doet om opportunistische redenen.''

Met enige afgunst kijkt De Rijk naar België, waar de zusterpartij van GroenLinks, Agalev, die nota bene in de regering zit, zich niettemin tien dagen geleden heeft gedistantiëerd van de bombardementen op Afghanistan. ,,Een genuanceerde positie wordt in België veel normaler gevonden. In Nederland daarentegen kreeg je haast de indruk dat een keus voor of tegen Bush een keuze voor of tegen terrorisme was'', meent De Rijk. ,,Nadenken was kennelijk verboden.''

Anders dan bij Agalev is het bij GroenLinks niet aan de partijorganisatie om zelfstandig standpunten te formuleren, zegt de GroenLinks-voorzitter. ,,Wij heben afgesproken dat het politieke primaat bij de fractie ligt, en die heeft het naar mijn oordeel goed gedaan. Als voorzitter is het niet mijn taak om een inhoudelijk oordeel te geven, wél om ervoor te zorgen dat de leden gehoord worden.''

,,Het heeft me trouwens erg verbaasd dat onze interne discussies in de media worden opgehangen aan het beweerde bestaan van een pacifistische vleugel binnen GroenLinks. Natuurlijk zijn er in de partij principiële pacifisten, met wie nu niet echt een compromis mogelijk is. Maar GroenLinks is vanaf de oprichting nooit een pacifistische partij geweest. Waar het in de discussies nu om gaat, is de vraag: deugt het en helpt het. Dat moet je je wat mij betreft iedere dag af blijven vragen. Het allerbelangrijkste is nu de dreigende honger van mischien wel miljoenen Afghanen. Hoe kun je die als internationale gemeenschap voorkomen.''

,,En er kan er niet voldoende aandacht worden besteed aan de spanningen die dit alles teweegbrengt in onze multiculturele samenleving. Zoals de burgemeester van Oostzaan heeft gedaan, die alle moslims in zijn gemeente op de koffie heeft uitgenodigd. Een GroenLinks-burgemeester, ja.''

    • Raymond van den Boogaard