Naast Trimble keren drie ministers terug in regering

Drie protestantse ministers keren terug in het Noord-Ierse zelfbestuur na het besluit van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) een begin te maken met ontwapening.

Dat heeft David Trimble, de demissionaire premier van de Noord-Ierse semi-autonome regering en leider van de Ulster Unionst Party (UUP), gisteren gezegd.

De drie traden vorige week af uit protest tegen het uitblijven van ontwapening. Trimble zelf trad in juli als eerste minister af om dezelfde reden. Hij zal de partijraad van de UUP vragen om terug te mogen keren als premier. De partijraad komt zaterdag bijeen in Belfast.

Na het besluit van de IRA zijn genietroepen van het Britse leger begonnen met de ontmanteling van drie militaire installaties in South Armagh, een republikeins bolwerk. Die concessie had de IRA achter de schermen bedongen in ruil voor het begin van zijn `historische' besluit met ontwapening te beginnen.

Hoofdcommissaris Sir Ronnie Flanagan, chef van de Royal Ulster Constibulary (RUC), de Noord-Ierse politie, noemde het besluit van de IRA het meest vergaande uit zijn geschiedenis, maar hij weigerde te zeggen dat ,,de oorlog voorbij'' is. Volgens hem blijft de dreiging van aanslagen door dissidente republikeinen zoals de Real IRA, verantwoordelijk voor de bom in Omagh (1998) bestaan.

Een aanwijzing voor zo'n risico bleek onder meer uit de arrestatie, gisteravond, van twee mannen in Belfast die een machinegeweer bij zich hadden. John Reid, de Britse minister voor Noord-Ierland, beloofde gisteren in het Lagerhuis een ,,programma van voortschrijdende veiligheidsnormalisatie'', naarmate de ,,dreiging van paramilitairen verder afneemt''. In ruil voor de eerste stap van de IRA breekt Londen twee hooggelegen uitkijkposten en een legerbasis af. Bovendien wordt de Britse troepensterkte in Noord-Ierland (op dit ogenblik: 13.000 man) met een onbekend aantal manschappen verminderd.

Sinn Féin-topman Martin McGuinness zei gisteren te geloven dat alle Britse en republikeinse wapens ,,uit de Ierse politiek kunnen worden genomen''. McGuinness zit namens de republikeinen als minister van Onderwijs in het zelfbestuur. Tevens speelt hij naar wordt aangenomen een sleutelrol in de IRA.