MULTIMEDIA

Online rommelmarkten

De online veilingsite Ebay is inmiddels een begrip, maar ook de Nederlandse veilingen lopen na een vrij lange aanloop goed. Ibazar, Ricardo, Qoop en Marktplaats, zoals deze heten, staan vol met allerhande artikelen. Het gaat er van stickers van shockrockgroep Kiss tot cd's van Tracy Chapman, Amerikaanse comics, buttons en Polaroidcamera's. En het kost allemaal weinig, want zo veel geboden als op de internationale Ebay wordt er bij lange na niet. De kans is dus ook groter dat wie biedt, kan kopen wat weer makkelijker is dan bij Ebay. In plaats van gehannes met buitenlands geld, kun je gewoon geld overmaken aan de verkoper. Via de post komt het item dan snel binnen. Met de veilingkijker is het mogelijk tegelijkertijd te zoeken bij de vier grootste Nederlandse veilingsites.

*www.veilingkijker.nl

Prijzen vergelijken

Ook een handige overzichtssite is Metacompare.nl. Deze verwijst naar websites die prijzen vergelijken op het gebied van onder meer telefonie, cd's, boeken, verzekeringen en hypotheken. Zelf naar alle online winkels surfen om de beste koop te vinden, is nu dus niet meer nodig. Een paar klikken en de beste koop komt uit de bus. Handig: de verzendkosten worden meegerekend.

*www.metacompare.nl

Meezingen in het donker

Publieksparticipatie in de bioscoop werd tot voor kort alleen verwacht bij The Rocky Horror Picture Show. Rijst, wc-papier, dansjes, liedjes: voor alleen kijken ging je niet. Inmiddels is er ook de meezing-bioscoop. Het publiek zingt hier mee met films in karaoke-formaat. De meezingversie van The Sound of Music is al een groot succes. Klassiekers als Favourite Things en Do-Re-Mi worden meegebruld. Waar de `meezing-bioscoop' plaatsvindt, staat op internet. Hier blijkt ook dat er plannen zijn voor een dergelijk evenement rond Annie en Dirty Dancing.

*www.soundofmusic.nl

foto's zonder copyright

Het web is vergeven van de foto's, maar welke wel en welke niet gebruikt mogen worden voor de persoonlijke homepage, is steeds de vraag. Op vele berust inmiddels copyright, waardoor je in de problemen kunt komen na herpublicatie. De fotozoekmachines Webshots en die van zoekmachine Google bieden uitkomst. De foto's hier zijn vrij beschikbaar. Prettig is dat de zoekmachines na invoering van een zoeksleutel met relevante afbeeldingen komen die ook nog van een prima kwaliteit en bruikbare grootte zijn (in tegenstelling tot de fotozoekmachine van bijvoorbeeld Altavista).

*www.webshots.com

*www.google.com

Gadgetwinkels

Bij de winkels Thinkgeek en Gadgetshoponline zijn allerlei niet-alledaagse artikelen te koop voor wie alles al heeft. De net ontwikkelde robotkat is er nog niet te vinden, maar wel een Dracula-energiedrankje, telefoonhoesjes in neonroze en met glitters, en stroboscooplampen. Ook bieden ze moderne klassiekers als de robothond en de set magneten waarmee je gedichten kunt maken op de koelkast. Voor vrouwen met een hebbedingen-obsessie is er de site gadgetgirl met o.a. voodoopoppetjes en een ring met de Britse vlag.

*www.gadgetshoponline.com

*www.gadgetgirl.com

*www.thinkgeek.com

Power yoga

Callanetics, body shape, steps, tae-boo. Om de paar jaar komt er op fitnessgebied een nieuwe rage die eigenlijk weer terug te voeren is op de oermoeder aerobic. De nieuwste variant is power yoga. Het is volgens de site Yogamotion al ontstaan medio jaren tachtig en is een ,,energieke, vloeiende en sterke vorm van hatha yoga (...) zonder de rustpauzes waar de klassieke vorm van yoga mee wordt geassocieerd''. Via de yoga-startpagina is allerlei informatie te vinden over deze up tempo-yoga die ook in megasportscholen wordt bedreven. Plus informatie waar de lessen te volgen zijn.

*yoga.pagina.nl

We-zine

`Spoenk' was een woord dat Pippi Langkous tijdens een van haar avonturen spontaan verzon. Het betekende toen nog niks. Ook het woordje `spunk' lijkt inhoudelijk geen strekking te hebben. Wèl is het de naam van een nieuw online tijdschrift. Het e-zine wordt gemaakt door ,,jongeren uit verschillende jongerensubculturen tussen de 14 en 18'' en is bestemd voor dezelfde leeftijdscategorie. Het moet gaan over fascinaties, ergernissen en dromen en moet een tegenhanger zijn voor reguliere jongerenbladen die zouden gaan over vragen als: Draag ik de juiste kleren? Welke muziek moet ik goed vinden? Heb ik genoeg seks? Bezoekers kunnen op de stukjes en columns reageren via een forum en een chatbox. Een `we-zine' noemen ze het zelf dan ook wel.

*www.spunk.nl