Meer ontslagen in luchtvaart, 9.000 banen weg bij Swissair

De aanhoudende crisis in de luchtvaart leidt in heel Europa nog steeds tot forse ingrepen bij luchtvaartmaatschappijen. Bij de Zwitserse maatschappije Swissair verdwijnen wereldwijd 9.000 banen. De directie maakte gisteren bekend dat alleen al in Zwitserland 4.400 mensen hun baan kwijtraken.

In november zullen 2.470 gedwongen onslagen vallen bij de Swissair-divisies waarvoor faillissement is verleend. Swissair is op zoek naar financiële middelen om voor die mensen de komende maand het salaris te betalen. Voor deze werknemers is geen salaris geregeld, zoals wel is gebeurd voor het overige personeel dat overgaat naar Crossair, de dochteronderneming die de vluchten van Swissair overneemt.

Ook bij de Italiaanse vliegmaatschappij Alitalia zal flink in het personeelsbestand worden gesneden. Aanstaande maandag bespreekt de directie een plan waarin het ontslag van 5.200 mensen wordt voorgesteld, zo meldden Italiaanse media gisteren. Direct na de aanslagen ging Alitalia er nog van uit dat 2.500 onslagen (11 procent van het totaal aantal werknemers) zouden volstaan. De piloten van Alitalia hebben voor maandag een staking aangekondigd die waarschijnlijk tot grote vertragingen zal leiden.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa moet de komende maanden 43 toestellen aan de grond houden. Dat zijn er vijftien meer dan voorzien. De directie van Lufthansa dreigt 7.500 arbeidsplaatsen te zullen schrappen, maar is nog in overleg met de vakbonden over een vermindering van de loonkosten.

In de vijf weken na de terreuraanslagen van 11 september in de Verenigde Staten zijn de Europese vliegmaatschappijen 36,2 procent van de transatlantische vluchten kwijtgeraakt. Bijna 10 procent van de vluchten binnen Europa viel weg, zo heeft het samenwerkingsverband van Europese luchtvaartmaatschappijen Association of European Airlines berekend. Als gevolg van de aanslagen hielden de Verenigde Staten en Canada hun luchtruim vier dagen dicht. Teruglopende passagiersaantallen in combinatie met de fors gestegen kosten voor verzekering, veiligheid en brandstof hebben veel nationale maatschappijen in grote financiële moeilijkheden gebracht.

De Europese Commissie heeft vorige week toestemming gegeven voor beperkte overheidssteun aan nationale luchtvaartmaatschappijen die door de gebeurtenissen op 11 september in de problemen zijn gekomen. De Noorse regering liet gisteren weten een maand langer dekkingsgarantie te geven voor de sterk verhoogde verzekeringspremie in de luchtvaart.