Medicijn beperkt winstval van DSM

De verslechterde economie heeft de winst van chemieconcern DSM in het derde kwartaal fors gedrukt. De schade bleef beperkt door de gestegen productie van geneesmiddelen.

Over de geruchten van vorige week dat DSM geïnteresseerd zou zijn in een overname van het Franse chemiebedrijf Rhodia, wilde bestuurslid H. van Dalen niks kwijt. DSM heeft inmiddels toegegeven toe er contact is geweest met Aventis, dat 25 procent van de aandelen in Rhodia bezit. Maar volgens DSM is er op dit moment geen basis voor verdere onderhandelingen. Bestuurslid H. van Dalen hield zich vanochtend bij het bekendmaken van de derdekwartaalcijfers op de vlakte. ,,Op speculaties geven we geen commentaar'', zei hij. Ook over een eventuele verkoop van DSM's petrochemiedivisie, waarvoor ExxonMobil interesse zou hebben, liet Van Dalen zich niet uit.

Het cluster life science products (ingrediënten voor genees- en voedingsmiddelen) zag in het derde kwartaal het bedrijfsresultaat met 20 procent toenemen tot 55 miljoen euro. De stijging is met name toe te schrijven aan de overname van het Amerikaanse bedrijf Catalytica Pharmaceuticals, dat geneesmiddelen maakt en verpakt. DSM kocht het bedrijf vorig jaar augustus voor 860 miljoen euro.

Bij het cluster performance materials (verf, harsen en vezels) daalde het bedrijfsresultaat met 34 procent naar 23 miljoen euro. De daling was volgens Van Dalen te wijten aan een ,,plotselinge vraaguitval'' die veroorzaakt is door de ramp op 11 september. Sindsdien is de verkoop van bijvoorbeeld computers en auto's ingezakt. DSM maakt onderdelen voor deze industrieën. Bij het cluster industrial chemicals (plastics, kunstmest) daalde het bedrijfsresultaat met 55 procent naar 35 miljoen euro.

Voor het hele jaar verwacht DSM een bedrijfsresultaat dat ver boven de 500 miljoen euro uitkomt. Daarmee doet het bedrijf een zeer voorzichtige uitspraak, want voor de eerste negen maanden bedroeg dat resultaat al 439 miljoen euro. De omzet van het bedrijf daalde in het derde kwartaal met 4 procent naar 1,9 miljard euro, ten opzichte van vorig jaar. De winst kwam uit op 101 miljoen euro, 34 procent minder dan vorig jaar.