KPN zegt 4.800 man ontslag aan

KPN ontslaat op korte termijn 4.800 werknemers. De gedwongen ontslagen moeten het telecomconcern vanaf 2003 een besparing van ruim 1,5 miljard gulden per jaar opleveren.

Dit heeft het telecomconcern, waarbij 45.000 mensen werken, vanochtend bekendgemaakt. KPN gaat vanaf maandag in overleg met de vakbonden voor een nieuw sociaal plan. De centrale ondernemingsraad en de vakbonden verzetten zich tegen de ontslagen. ,,Het voorstel is niet goed onderbouwd'', zegt voorzitter C. Sarolea van de ondernemingsraad.

De ontslagronde is ingezet door A. Scheepbouwer, die volgende week donderdag bestuursvoorzitter wordt van KPN. Gisteren lichtte hij al persoonlijk de centrale ondernemingsraad in over zijn plannen. Formeel heeft de huidige voorzitter P. Smits de leiding.

KPN neemt de maatregelen om zijn kosten te verminderen. Het telecombedrijf heeft een schuldenlast van 23 miljard euro, ongeveer 50 miljard gulden. KPN zegt dat ,,voor de verdere schuldsanering en gezondmaking van het bedrijf het absoluut noodzakelijk is dat de reducties tijdig gehaald worden''. Het zwaartepunt van de sanering zal daarom begin volgend jaar liggen.

De vakbonden voelen zich overvallen door de maatregelen van het telecombedrijf. De Bond van Telecompersoneel eist het vertrek van bestuursvoorzitter Smits, die lid zal blijven van de raad van bestuur. Volgens de bond heeft Smits zich ongeloofwaardig gemaakt door de afgelopen maanden ,,sussend op te treden richting het personeel''.

Verder zijn de vakbonden bang dat KPN onvoldoende geld heeft voor een afvloeiingsregeling voor de 4.800 personeelsleden. Het telecomconcern heeft vanochtend aangegeven dat het af wil van het recentelijk afgesloten sociaal plan.

De gedwongen ontslagen zijn volgens KPN nu noodzakelijk omdat de overbodige werknemers niet meer binnen het telecombedrijf zijn te plaatsen, zoals voorheen is gebeurd. De economische malaise is daarvan de oorzaak, zegt KPN. Het telecombedrijf zal voor de reorganisatie een bijzondere last nemen.

Het ontslag voor ruim 10 procent van het personeel is de uitwerking van een eind vorig jaar aangekondigde reorganisatie. Daarbij gaf KPN aan dat er circa 8.000 `taken' moesten verdwijnen. De 4.800 ontslagen hebben betrekking op de activiteiten van KPN in Nederland, waar 35.000 mensen werken. Er vallen geen ontslagen in België en Duitsland. Er verdwijnen 2.600 werknemers bij het vaste telefonienet en 550 banen bij het hoofdkantoor.

Beleggers reageerden aanvankelijk enthousiast op de stappen van KPN. De koers van het aandeel steeg vanochtend met ruim 12 procent tot bijna 5 euro.

achtergrondenpagina 15

hoofdartikelpagina 9

dossier telecomwww.nrc.nl