KPN hoger door telecomrally en ontslaggolf

De 4.800 ontslagen die KPN heeft aangekondigd, hebben beleggers vanmorgen geen windeieren gelegd. Het aandeel zette zijn opmars voort met een stijging van 6,8 procent tot 4,69 euro. Daarmee was het telecomconcern wederom een van de best presterende fondsen op de beurs. Beleggers toonden zich ingenomen met het naar voren halen van de kostenbesparing die het versnelde ontslag van KPN-medewerkers met zich meebrengt.

Op basis van een minieme winst van nog geen 0,1 procent voor het Dow-Jonesgemiddelde in de VS, en een stijging van de Nasdaqindex met 1,6 procent, konden de koersen in Amsterdam vanmorgen wat omhoog. De AEX-index noteerde rond het middaguur een winst van 0,2 procent op 468,9 punten. De groeiende hoop dat de Europese Centrale Bank vanmiddag een renteverlaging door zou voeren, legde een extra fundament onder de koersen. Op de valutamarkt zorgde het wachten op de ECB op een windstilte, waarbij de koers van de euro vrijwel niet van zijn plaats kwam op 0,8911 dollar per euro.

Ook andere fondsen profiteerden van het gunstige technologieklimaat op de beurs. UPC was de op een na grootste stijger. Het kabelbedrijf veerde 5,8 procent omhoog tot 0,55 euro. Verder noteerden ASM Lithography, KPNQwest, Getronics en Philips aardige koerswinsten. ASML klom 4,5 procent, KPNQwest 4,4 procent, Getronics 4 procent en Philips werd 3,6 procent duurder.

Slechts een van de hoofdfondsen leed koersverlies. Uitgever Elsevier bungelde onderaan met een daling van 1,3 procent op 13,48 euro. DSM bleef vrijwel onberoerd na de kwartaalcijfers die het vanmorgen presenteerde.

Telecomfondsen deden het in Londen relatief goed. Vodafone kon met 0,6 procent omhoog, British Telecom steeg met 1,8 procent. De gunstige ontwikkeling klonk niet door op de rest van de beurs. De FTSE-index bleef met een daling van 0,9 procent tot 5122 punten achter bij de meeste andere beurzen. In Frankfurt moest Bayer een koersdaling incasseren nadat bekend werd dat het zijn anti-anthraxdrug Cipro tegen fors lagere prijzen gaat leveren aan Canada en de Verenigde Staten. Bayer moest 4,2 procent terug. Zwaargewicht Deutsche Telekom kon, samen met andere tech- en telecomfondsen, omhoog maar dat woog niet tegen Bayer op. De DAX-index noteerde 0,8 procent lager op 4773 punten. In Parijs was het wederom Cap Gemini dat de stijgers aanvoerde, met een koerswinst van 4,2 procent. Ook France Telecom was gevraagd, met een koersstijging van 3 procent. De CAC-index

was 0,6 procent lager op 4458 punten.

De effectenbeurs van Tokio is vanmorgen met winst gesloten. De Nikkei-index ging omhoog met 77,95 punten tot 10.880,10. Dat komt overeen met een stijging van 0,7 procent. Tijdens de ochtendhandel deed de beurs het beter. De Nikkei-index zat toen even boven de grens van de 11.000 punten. De technologiewaarden deden het over het algemeen goed. Die kregen een zet in de rug van de Amerikaanse Nasdaq-beurs, die gisteren met 1,6 procent omhoog ging.

In de middaghandel werd de stijging wat kleiner door winstnemingen. De andere beurzen in Azië waren over het algemeen ook hoger. Die van Zuid-Korea eindigde met een winst van 0,15 procent. Hongkong was gesloten. In Australië ging het koersgemiddelde omhoog met 0,2 procent.