KORTWEG

Wandelroutes Groene Hart

Het Groene Hart dreigt te verrommelen en de nieuwbouwwijken kruipen op naar de randen van deze kostbare natuur. Toch is het de ANWB gelukt een aantal bewegwijzerde `groene' wandelingen uit te zetten in het Zuid-Hollandse landschap. Een van die wandelingen is de Tiendwegroute (8 km) in de buurt van Giessendam. Bij het riviertje de Giessen staan nog monumentale boerderijen, zoals de Koperen Knop, die het streekmuseum van de Alblasserwaard herbergt. Bij de bouw van de boerderij is rekening gehouden met overstromingen. De deuren zijn te bereiken via een zogeheten vloedstop van drie treden. Een ander voorbeeld is de Loetbosroute, die begint bij het dorp Oudkerk en per metro vanuit Rotterdam bereikbaar is. De wandeling is 11 kilometer lang en voert langs riet- en grasland in een verder open weidelandschap. De sloten tussen de kavels zijn breed en hier en daar liggen veenplassen, ideale plekken voor watervogels. De ANWB-brochure belooft hier zelfs stilte, uniek in deze contreien.

*Wandelroutes Groene Hart: o.a. Krimpenroute (7 km), Weegjeroute (11 km), Avelingenroute (9 km), Blokweerroute (8km). Brochures verkrijgbaar in de boekhandel, bij de VVV en het Zuid Hollands Landschap.

Snowboarden

Het Zwitserse plaatsje Laax geldt als het mekka voor de snowboarder. Het uitgebreide funpark, de (monster) halfpipe, de Rider's Palace en de vele professionals die hier trainen, getuigen hiervan. Laax is onderdeel van de Alpenarena, een van de grootste aaneengesloten skigebieden van de Alpen. In totaal staan er 200 km geprepareerde piste in alle moeilijkheidsgraden ter beschikking. Er is een dagprogramma, met lessen, clinics en wedstrijdjes.

Behalve snowboarden kun je er terecht voor alpine skiën, carving, schaatsen, sleeën, curling, winterwandelen en parapente. Voor après-ski ontmoet men elkaar in de Crap bar, een iglo of een pub.

*Inl MySwitserland.com: op deze website verder nog Last minute aanbiedingen, virtuele bezienswaardigheden en sneeuwinformatie

Skiën met de kinderen

Skifanaten met jonge kinderen kunnen natuurlijk altijd oma meenemen naar de wintersport. De ANWB heeft een andere oplossing voor jonge ouders die willen skiën: een 8-daags volledig verzorgd arrangement met kindertoezicht. Twee kindvriendelijke hotels, in het Oostenrijkse Tauplitz en het Zwitserse Veysonnaz, zijn uitgerust met kinderbedjes, -stoelen en -badjes. Terwijl de ouders skiën, worden de kinderen opgevangen in een crèche door gediplomeerde begeleidsters.

*Ski-arrangement ANWB. Aankomstdata in jan, febr en mrt 2002. Prijzen vanaf ƒ1.068,80 pp (485 euro) incl halfpension en skipas. Kind t/m 3 jr ƒ198. Bij verblijf in appartement (alleen Zwitserland) is er een toeslag op bed- en linnengoed. Inl ANWB 070-3141480

Brochure wild eten

Wildliefhebbers verwelkomen de herfstmaanden. Zodra de bladeren kleuren en de kastanjes vallen, breekt de periode aan van wildzwijnhaasjes, hertebiefstukjes en fazant. In de brochure `Wild eten in de Achterhoek' zijn 45 adressen opgenomen van restaurants waar van half oktober tot en met eind december wild centraal staat op de menukaart. De brochure geeft per restaurant een beschrijving van de locatie en noemt gerechten als `Bonbon van hertenham', `fazant met zuurkool' of een `duet van hazentartaar en eendenmousse'. Wild blijkt te worden geserveerd op bijzondere locaties als een herenboerderij in Zeddam, een watermolen in Winterswijk en een voormalig raadhuis in Duiven.

*Brochure Wild eten in de Achterhoek. Te bestellen bij de grotere VVV's en bij het Achterhoeks Bureau voor Toerisme, Postbus 4106, 7200 BC Zutphen. Tel 0900-2692888 of www.achterhoektoerisme.nl

Opera- en concertreizen

Liefhebbers van muziek kunnen met de reisfirma Hannick vakantie vieren met een muzikaal tintje. Een driedaagse reis naar Berlijn bijvoorbeeld begint al op de eerste avond met een galaconcert waar de tenor Placido Domingo optreedt in de Staatsoper Unter den Linden. Zaterdagavond is gereserveerd voor de opera Otello onder leiding van Daniel Barenboim. En zondagochtend is er een Kamerconcert met de Staatskapelle Berlin. De andere bestemmingen Dresden, Leipzig, Praag en Boedapest liggen misschien redelijk voor de hand, maar er zijn ook warmere reisdoelen als Malta (met La Traviata en Cosi fan tutte), Egypte (Aida), of Palermo (concert met zang van Cecilia Bartoli en Rigoletto). Er wordt overnacht in luxe of viersterrenhotels.

*Hannick Muziekreizen. Inl 070-3191929 (ma t/m vr 9-17u30) of www.hannick.nl

Grachtengordel

De titel is geen verwijzing naar een elitaire groep inwoners van Amsterdam, maar naar de naam van een wandelgids. In het boekje `De Grachtengordel van Amsterdam' zijn drie wandelingen opgenomen die voeren over de westelijke en oostelijke grachtengordel. Er staan gegevens in over de belangrijkste panden en aardige details over hun bewoners. Zo woonde de Franse geleerde Descartes in het jaar 1634 enige tijd bij een schoolmeester op Westermarkt 6. En was de constructie van een winkelarcade uit 1926 in de Vijzelstraat zo slecht dat hij in 1955 deels instortte. Verder worden allerlei wetenswaardigheden genoemd over gevelstenen, beelden en bouwstijlen. Jammer dat het boekje in een dunne paarse letter is gedrukt, dat komt de leesbaarheid niet ten goede.

*De Grachtengordel van Amsterdam. ISBN 90-74891-25-X